Közélet

A nácizmus és a kommunizmus Szentmihályon

A nácizmus és a kommunizmus Szentmihályon

2023. február 20., hétfő
A nácizmus és a kommunizmus Szentmihályon

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek a nácizmus és a kommunizmus szentmihályi áldozataira vasárnap. A Liszkai Tamás plébános celebrált mise után, a szentmihályi templom kertjében tartott megemlékezésen Farkas János, az egyik áldozat fia és Haág Zalán kereszténydemokrata önkormányzati képviselő mondott beszédet.

„A háború, a nácizmus, a kommunizmus szentmihályi áldozatainak emléktáblájánál állva kijelenthetjük, hogy a második világháborút ördögi szövetségben kirobbantó, majd egymás ellen forduló náci és kommunista rendszerekben egyvalami közös volt: istentelenségük és embertelenségük.”-mondta KDNP-s képviselő, aki kiemelte, hogy az összetartó közösségek ereje nem engedi feledni az áldozatok emlékét. „Egy összetartó helyi közösség is sokat tehet azért, hogy ne merüljön feledésbe az események és az áldozatok emléke, és öröm látni, hogy Szentmihályon van egy ilyen összetartó és erős közösség.”

A képviselő hozzátette, hogy a szentmihályi közösségnek olyan „tartóoszlopai vannak”, mint Fejes Ferenc, aki nemcsak a mártírok nevét gyűjtötte össze, de családtagjaiktól szerint történetüket is feljegyezte.

A beszédek után Haág Zalán és Farkas János helyezték el az emlékezés koszorúját a husznnégy szentmihályi áldozat emléktáblájánál. Az ünnepség végén a Liszaki Tamás plébános a Boldogasszony áldását kérte az áldozatok lelki üdvéért és a résztvevők a békéért imádkoztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.