Világtükör

Tüzet nyitottak egy szerb autóra Koszovóban

Tüzet nyitottak egy szerb autóra Koszovóban

2023. január 23., hétfő
Tüzet nyitottak egy szerb autóra Koszovóban

Egy szerb férfi megsérült, amikor a koszovói rendőrség különleges alakulatának tagjai tüzet nyitottak az észak-koszovói Mitrovica és Leposavic közötti útszakaszon haladó autóra - közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája hétfőn.

A koszovói belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendőrök azért lőttek a járműre, mert nem állt meg egy ellenőrzőponton, hanem nekiütközött a szolgálatot végző rendőrök járművének, veszélyeztetve ezzel az életüket. Az autóban ketten utaztak, egyikük lőtt sérüléseket szenvedett, másikuk sértetlenül kiszállt az autóból.

A rendőrségi ellenőrzőpontokat azt követően állították fel Észak-Koszovóban, hogy tavaly év végén ismét feszültségek robbantak ki a helyi szerbek és koszovóiak között. A helyi szerbek decemberben barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoztak amiatt, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

A helyzet újév előtt rendeződött, a barikádokat eltávolították, az elfogott rendőrt házi őrizetbe helyezték. Ám az ortodox karácsony előestéjén, január 6-án Koszovó déli részén egy helyi albán férfi, szolgálaton kívüli katona rálőtt két szerb fiatalra, egy harmadik fiút pedig megvertek, így a feszültségek újra kiéleződtek. Az eset miatt több ezer szerb vonult utcára Koszovóban.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

Aleksandar Vučić vasárnap azt nyilatkozta a Szerb Haladó Párt rendkívüli megbeszélésén, amennyiben valaki úgy gondolja, hogy jobban vezetné az országot, úgy ő készen áll a lemondásra. Darko Glišić, a párt végrehajtó bizottságának elnöke a Pink Televíziónak erre úgy reagált, ha Vucic lemond a párt elnöki tisztségéről, akkor a lehető legrosszabb forgatókönyv vár Szerbiára.

(via MTI, Szabad Magyar Szó)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.