Több száz határsértőt és négy embercsempészt fogtak a vármegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. január 30-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 139 határsértőt tartóztattak fel és 212 főt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan hazánk területére lépjen, utobbiak mind vármegyénkben próbálkoztak az országba jutni.

Emellett Csongrád-Csanádban a járőrök 8 esetben összesen 112 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Röszke közigazgatási területén. A határsértők afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ismét több embert állítottak elő embercsempészetért. Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton január 30-án 0 óra 45 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú járművet, melyet egy ukrán férfi vezetett. A gépkocsi utasterében kilenc, magát szír és egy, magát iraki állampolgárnak valló férfi tartózkodott. Mórahalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton január 30-án 5 óra 50 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú gépkocsit, amit egy lengyel férfi vezetett. A gépkocsi utasterében hat fő, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott. Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás – a többi vármegyére vonatkozó adatokról a rendőrség közleményéből lehet tájékozódni.

Az utasok egyik esetben sem tudták igazolni személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, így őket visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a magyar jogszabályoknak megfelelően. A járművezetőkkel szemben büntetőeljárás indult embercsempészés miatt: az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(kiemelt képünk illusztráció)

Előző sztori

Elhunyt Kordás László, a DK országgyűlési képviselője

Következő sztori

Ha nem enyhül a megfázása, kérjen orvosi segítséget