Szita Zoltán: Az elmúlt fél évet nézve az is csoda, hogy itt lehettem a válogatottban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szita Zoltán az elmúlt világversenyeken a magyar válogatott egyik legeredményesebb játékosa volt. A Wisla Plocktól nagy reményekkel igazolt Szegedre, ahol azonban alig kapott lehetőséget saját posztján. Ez egyértelműen rányomta a bélyegét világbajnoki szereplésére. A balátlövővel a hazatérés előtt, még a repülőtéren beszélgettünk.

– Ne szépítsük, nem ez volt életed legjobb világversenye. Nem voltál formában, igaz, Izland ellen elévülhetetlen érdemeid voltak a sorsdöntő győzelemben. Te értékelésed hogyan néz ki?


– Kár lenne tagadni a fenti megállapítást. Ehhez nagyban hozzájárult az előző félévi teljesítményem és a pályán töltött időm is. Édesapámmal beszéltük, hogy vagy nyerünk, vagy tanulunk, úgyhogy most a tanulás fázisában vagyunk. Meglátjuk, hogyan alakul a második félév. Azt nem mondom, hogy elégedett vagyok, de örülök annak, hogy egyáltalán képes voltam néha jobb periódusokra. A klubban kapott játékpercek után nehéz volt felállni.

SZITA ZOLTÁN VILÁGBAJNOKSÁGA SZÁMOKBAN

Gól/lövés: 12/36 (33%)
Gólpassz/technikai hiba: 23/10
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 1/2
Kiállítás: 4 perc
Játékidő: 4:00:10

– Az Izland elleni meccsen bizonyítottad, hogy nem csak a szélen, de átlövőként is lehet rád számítani. Érezted ezt te is?


– Az volt az egyetlen olyan meccsem, ami a régi Szita Zoltánra emlékeztetett. Próbáltam mindenhol a maximumot kihozni, dolgoztam, küzdöttem, tettem a dolgom, de ez most ennyire volt elég. Tisztában vagyok vele, hogy sokat kell még tanulnom, dolgoznom. De most várni kell, hogy meddig tudunk elmenni, hogyan alakul a jövőm.

Szita Zoltánban sokkal több van egy világversenyen, mint 12 gó, de ahhoz folyamatosan játszania kell klubjában

– Ahogy te is, mindenki hozzátett ahhoz, hogy életben maradjanak az olimpiai indulás reményei. A mezőny első harmadában végzett a válogatott, ugyanakkor voltak rossz meccsei is. Van benned kettős érzés?


– Sportolóként nyilván nem lehetek elégedett, mert mindig, minden pillanatban a jobbra kell törekedned. De ez egy szép helyezés, a minimális célkitűzést elértük, ott voltunk a jobb eredmény határán, de amikor az a kis extra kellett volna, nem jött. Voltak hiányzóink, elég ha Máthé Dominikot említem. Bármi megtörténhetett volna, és itt gondolok arra is, hogyha úgy érkezem a világbajnokságra és úgy tudok játszani mint az előző világversenyeken, akkor lehet másképpen alakul.

– Van bő egy évetek, az olimpia selejtezőig, addig Eb selejtezők és egy Európa bajnokság is vár a válogatottra. Ott három meccsen kell kiharcolnotok az indulási jogot, gyakorlatilag nincs hibázási lehetőség. Képes erre a válogatott?


– Maximálisan, és azért ezen a világbajnokságon is látszott, hogy képesek vagyunk kiemelkedő teljesítményre. Az még akár előnyös is, hogy kevesebb meccs vár ránk, mert fizikálisan azt a terhelést könnyebb megoldani. Képesek vagyunk megoldani a feladatot.

Izland ellen az “igazi” Szita Zoltánt láthattuk a pályán

– A repülőtéren ülünk, az út végállomása Szeged lesz. Milyen érzésekkel állsz majd munkába szerdán, a Pick Szegedben?


– Összességében boldog vagyok, hogy ennyit pályán lehettem a világbajnokságon, és itt lehettem a válogatottban. Az elmúlt fél évet nézve az is csoda, hogy itt lehettem a válogatottban. Pozitív élményekkel távozom és ezzel vágok neki a szegedi munkának és a tavaszi szezonnak.

A NEMZETI SPORT ÉRTKELÉSE: NEM EZ A MAGYAR KÉZILABDA ÉRDEKE

A Nemzeti Sport, a hagyományoknak megfelelően osztályozta a válogatott játékosok világbajnoki teljesítményét. A sportnapilap szakírója 4-es osztályzatot adott Szita Zoltánnak, szöveges értékelésében pedig élesen fogalmazott a kézilabdázó helyzetéről:

“Olykor előbújt belőle a régi Szita Zoltán, és megmutatta, mire képes, mennyire hasznos tagja lehetne a nemzeti csapatnak, ha klubjában nem próbálnának szélsőt faragni belőle. Pedig biztosan nem érdeke a magyar kézilabdának, hogy egy tehetséges magyar játékosra olyan szerepet erőltessenek, ami nem az övé.”-összegezte a balátlövő teljesítményét.

Előző sztori

Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnökkel találkozott

Következő sztori

Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek