Gazdaság

Szegeden is drágulhatnak a társasházi közös költségek

Szegeden is drágulhatnak a társasházi közös költségek

2023. január 16., hétfő
Szegeden is drágulhatnak a társasházi közös költségek

Az infláció és az energiaválság a társasházakat sem kíméli: akár 30-40 százalékkal is drágulhat a közös költség a legtöbb helyen. Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: a költségek csökkentése mostanra elkerülhetetlen lett.

A Szövetség elnöke a Blikknek adott rövid interjújában úgy fogalmazott, nem átlagos, hanem egyenes lesz a közös költségek emelkedése. A drágulás mértéke szerinte nem lesz nagyon 30-40 százaléknál, mert nincs rá szükség, vagyis nagyjából 3000-3500 forinttal lehet drágább.

- Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet - mondta. Hozzátette, további gondokat okoz, hogy a KATA megszűnésével a vállalkozók költségei - takarítók, karbantartók - is megemelkedtek.

Leszögezte, jól működő, következetes, behajtással foglalkozó közös képviselet mellett a tulajdonosok korrektül fizetnek, így a befizetésük általánosságban nem fog gondot okozni.

Kaplonyi szerint csökkenést, praktikát előidézni már sehogy sem lehet, az eddigi évek is a minimalizálásról szóltak. Ha pedig ez még tovább mélyül - nincs szemétszállítás, nem működtetik a liftet -, az már a körülmények romlásához vezetne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.