Hírzóna

Szeged dobogós a veseátültetések terén

Szeged dobogós a veseátültetések terén

2023. január 17., kedd
Szeged dobogós a veseátültetések terén

Tavaly 369 szervátültetést végeztek Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban; 313 esetben elhunyt donorból és 56 esetben élő donorból eltávolított szervvel. Szegeden végezték el a harmadik legtöbb veseátültetést - derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat közleményéből.

A transzplantációs várólistán tavaly 1764 beteg fordult meg, 451 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1255 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A transzplantált betegek várakozási ideje a májátültetés esetében volt a legrövidebb, 0,75 év. Tüdő- és szívátültetésre átlagosan 0,96 és 1,61 évig várakoztak. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés esetében 2,64 év, valamint a vesetranszplantációnál 3,82 év volt az átlagos várakozási idő - írták.

Az összegzés szerint a 369 szervátültetésből 246 veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán végeztek; 94 esetben elhunyt, 40 esetben élő donorból származó vesével.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszéken 29 elhunyt donoros, öt élő donoros veseműtét volt. A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 43,

aSzegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 35 vesetranszplantációt végeztek tavaly.

Szívátültetést 40 alkalommal hajtottak végre tavaly a két hazai szívtranszplantációs központban: 33 műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, hetet pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben végeztek.


Kiemelték: Magyarországon 2022-ben ismét elkezdett emelkedni a szervdonációs és ennek következtében a szervtranszplantációs aktivitás is, ami a koronavírus-járvány miatt korlátozott volt világszerte.

Az első hazai szervátültetés 60. jubileumi évében rekordszámú, 56 élő donoros veseátültetés történt Magyarországon.

https://szegedma.hu/2022/12/hatvan-eve-szegeden-vegeztek-el-az-elso-szervatultetest-magyarorszagon

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.