Penészgomba kutatással nyertek díjat a szegedi biológusok

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Hamari Zsuzsanna és társkutatói, Dr. Ámon Judit és Dr. Kocsubé Sándor nyerték az SZTE Innovációs Díjat a természet- és élettudományok terén.

A fonalasgombák mikotoxin termelésének gátlását kutatták a biológusok, természetes hatóanyaggal. Dr. Hamari Zsuzsanna, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézet oktatója az egyetemi lapnak úgy magyarázta, a fonalasgombák mindenütt jelen vannak a környezetünkben.

– Ezek azok a fekete, szürke, zöld vagy kék “szőrös jószágok”, amiket látunk, ha bepenészedik a kenyér, vagy átnedvesedik a párától a tapéta – mondta.

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a gombavédelemre, akár a házi kiskertekben, de a szőlőkben és a szántóföldeken is megfertőzhetik a növényeket. A toxinszennyezett élelmiszerek pedig az emberekre és a haszonálatokra is rendkívül veszélyesek: DNS-károsodást, májbetegséget, de akár rákot is okozhatnak.

A mikotoxinok a kutatók szerint hőkezeléssel sem pusztulnak el, továbbá egyetlen emésztőenzim sem képes lebontani őket.

— A legveszélyesebb toxinokat termelő gombák nagy része nem is a szántóföldeken fertőzve szennyezik be toxinnal a terményt, hanem raktári kártevőként a már learatott és elraktározott terményen fejlődve okoznak mikotoxin szennyezést — magyarázta a kutató.

Dr. Hamari Zsuzsanna szerint létezik olyan hatóanyag, amely nem a gombák kolonizációját akadályozzák, hanem a kolonizáló gombák toxintermelését. Ez egy olyan újszerű megoldás, amely megoldja a toxinszennyezés problémáját a raktározott terményekben anélkül, hogy befolyásolná a mikrobiális ökoszisztéma természetes állapotát, összetételét.

A biológus hozzátette, csak nemrég óta ismert, hogy a mikrobák a környezetünkben közösségi életet élnek.

– Még mai tudásunk is kevés ahhoz, hogy előre megjósóljuk azt, hogy milyen következményekkel jár, ha beavatkozunk a mikrobiális ökoszisztémába azzal, hogy a mikrobiális közösség egyik tagját eltüntetjük – mondta.

A biológusok kutatási eredménye  erre a problémára nyújt megoldást: természetes anyaggal kezelik a terményt a raktárba helyezés előtt, hogy ha nő is rajta gomba, ne termeljen toxint. Így a tárolás során nem kerülnek toxikus anyagok az élelmiszereinkbe, és a mikrobiális ökoszisztémába sem avatkozunk be.

Fotó: Tikász Dóra

Előző sztori

Soha nem került annyiba a benzin, mint most

Következő sztori

Közel 270 ezer migránst fogtak el tavaly