Megindulhat az élelmiszerárak csökkenése februártól

Öt százalékkal csökken a búza ára februártól – közölte a Gabonaszövetség tagozati elnöke az RTL Híradójában. Azonban a következő hónapokban itt nem áll meg az árcsökkenés.

Újraindultak a gabonaszállítások Ukrajnából, azért akár öt százalékkal is csökkenhet a búza ára februártól – jelentette ki Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette azonban, hogy ahogy a búza ára csökkeni fog lefelé – márpedig még tovább fog csökkenni -, előbb-utóbb a liszt is olcsóbb lesz.

Ez ugyan jó hír a fogyasztóknak, a termelőknek már kevésbé: a feldolgozók és a termelők panaszkodnak, ugyanis szerintük már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd.

A szállítások Ukrajna felől már hetek óta megindultak, az ukrán gabona a magyar termelés árát pedig a harmadával nyomta le.

Nagy István agrárminiszter nemrég bejelentette, hogy a januári brüsszeli agrártanácson kérvényezni fogják az Európai Bizottságtól, hogy az ugrásszerűen megnövekedett ukrán gabonaimportra tekintettel hozzon intézkedéseket a belső piac stabilizálása érdekében. Ebben a cseh, a román, a lengyel, a bolgár és a magyar agrárminiszterek állapodtak meg.

Az egyeztetés legfőbb oka az, hogy az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére jelentősen megnőtt Ukrajna gabona- és olajosmagexportja Magyarország és Ukrajna többi EU-tagállam szomszédja felé. Ez pedig komoly piaci gondokat okoz.

A kialakult helyzet miatt a nagy nemzetközi gabonakereskedő cégek is ukrán terményt szállítanak a magyar gabona exportpiacaira is, ami csökkentette a keresletet a hazai termelők áruja iránt. Mindez annak ellenére szorítja le a termelői árakat, hogy az inputköltségek magasak. És tartósan pedig nagyobb problémákat is okozhat Európa gabona- és olajosnövény-termelő országaiban – mondta az agrárminiszter.

A KSH adatai szerint már múlt hónapban átlag 900 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

(via Index)

Előző sztori

Újra megrendezik a Fizika napját Szegeden

Következő sztori

Meghalt egy gyalogos Szegeden, akit a zebrán ütöttek el