Magyarországon is jelen lehet a koronavírus legújabb mutánsa

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Európában terjedőben van Európában a koronavírus omikron-variánsának XBB.1.5-ös alváltozata, ezt a közelmúltban Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója is megerősítette. A legfrissebb térségbeli adatokból kiderült, hogy egyelőre alacsony esetszámok mellett egyre gyakoribb az XBB.1.5-es alvariáns. Most azon dolgoznak, hogy felmérjék ennek lehetséges hatásait.

Rusvai Miklós virológus elmondta,

nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla

– fejtette ki a blonline.media portálnak.

Hangsúlyozta, hogy az új mutáns nem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikron-változat. Ugyanakkor a variáns olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. Rusvai Miklós egy jó hírt is mondott: idén januárban már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk, és csak teszteléssel lehet megkülönböztetni a koronavírust, az influenzavírust és az RSV vírust egymástól.

Szerinte a halálesetek száma nem nő, mivel a most fertőzp variánsok nem okoznak annyira súlyos tüneteket és szövődmányeket, mint amilyen a koronavírus korai változatai. Kiemelte, hogy ebben a népesség átoltottsága is jelentős. Hozzátette, továbbra is fontosnak tartja a vírusok elleni védekezést, és támogatja maszkviselést.

Előző sztori

Nem a gázrobbanás volt az egyetlen vármegyei veszélyhelyzet tegnap

Következő sztori

Nem zár be a Csanádi utcai hajléktalanellátó