Közélet

Magyarországon is jelen lehet a koronavírus legújabb mutánsa

Magyarországon is jelen lehet a koronavírus legújabb mutánsa

2023. január 11., szerda
Magyarországon is jelen lehet a koronavírus legújabb mutánsa

Európában terjedőben van Európában a koronavírus omikron-variánsának XBB.1.5-ös alváltozata, ezt a közelmúltban Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója is megerősítette. A legfrissebb térségbeli adatokból kiderült, hogy egyelőre alacsony esetszámok mellett egyre gyakoribb azXBB.1.5-es alvariáns. Most azon dolgoznak, hogy felmérjék ennek lehetséges hatásait.

Rusvai Miklós virológus elmondta,

nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla

– fejtette ki ablonline.mediaportálnak.

Hangsúlyozta, hogyazúj mutánsnem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikron-változat. Ugyanakkor a variáns olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. Rusvai Miklós egy jó hírt is mondott: idén januárban már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk, és csak teszteléssel lehet megkülönböztetni akoronavírust, az influenzavírust és az RSV vírust egymástól.

Szerinte a halálesetek száma nem nő,mivel a most fertőzp variánsok nem okoznak annyira súlyos tüneteket és szövődmányeket, mint amilyen a koronavírus korai változatai. Kiemelte, hogy ebben a népesség átoltottsága is jelentős. Hozzátette, továbbra is fontosnak tartja a vírusok elleni védekezést, és támogatja maszkviselést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.