Gazdaság

Hónapok óta nem nézett ki ilyen jól a forint

Hónapok óta nem nézett ki ilyen jól a forint

2023. január 26., csütörtök
Hónapok óta nem nézett ki ilyen jól a forint

2022 júniusa óta nem állt olyan jól a forint árfolyama, mint most. Reggel az euró 386,51 forintba került.

Féléve nem teljesített olyan jól a magyar fizetőeszköz, mint ma reggel. Egy euró mindössze 386,51 forintba került. A Hír TV-nek Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője azt nyilatkozta, ha tartós marad az erősödés, akkor hosszú távon az importált termékeken keresztül - az olcsó import miatt - kedvező hatással lesz a hazai inflációra. A szakértő hozzátette azonban, hogy ez nem azonnal, hanem némi idő elteltével következhet be.

Az elemző arról is beszélt, hogy Magyarország sok energiahordozót importál külföldről, amiért devizában kell fizetni, a kisebb forintárfolyam kevesebb terhet jelent a lakosság és az állam számára is. Kiemelte, aki most tervez külföldre utazni, például síelni, annak a napokban lehet érdemes eurót vásárolni a kedvező átváltási árfolyam miatt.

Arra a kérdésre, hogy tovább fog-e erősödni a forint, Erdélyi Dóra azt válaszolta, a mostani erősödés mögött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése áll, mely szerint nem változtatnak az alapkamaton, ez pedig szembement a várakozásokkal. Valamennyi szakértő ugyanis az alapkamat csökkentésével számolt.

Ez azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja továbbra is az infláció letörése - mondta az elemző.

Erdélyi Dóra szerint a jegybank kommunikációja a következő hónapokban sem fog változni, fenntartja a szigorú politikáját az óvatosság jegyében. Mindez pozitív kihatással lehet forint árfolyamára. Hozzátette, a piac továbbra is árgus szemmel figyeli a jegybank döntéseit, az árfolyam pedig viszonylag gyorsan leköveti a piaci hangulatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.