Közélet

Hiába a támogatás, Szegeden továbbra sem nyitnak ki az uszodák

Hiába a támogatás, Szegeden továbbra sem nyitnak ki az uszodák

2023. január 12., csütörtök
Hiába a támogatás, Szegeden továbbra sem nyitnak ki az uszodák

Az, hogy a szegedi városvezetésnek nem szívügye a sport, már többször is bizonyította. Elég, ha a sportlétesítmények építését, felújítását említjük, vagy az évek óta rengeteg kritikát kapó városi sportkoncepcióról és sporttámogatásról beszélünk. A legújabb bizonyíték is megvan, ugyanis

az önkormányzat a kormányzati támogatás ellenére nem nyitja újra a Tiszavirág Sportuszodát.

Szeged jelenleg uszoda nélkül van

Azzal, hogy az önkormányzat az Újszegedi Sportuszodát és a Tiszavirág Sportuszodát is bezárták, a mintegy 500 úszó- és vízilabdázó felkészülését lehetetlenítették el. A sportolók jelenleg Hódmezővásárhelyre járnak át eddzeni, a Szeged OB1-es csapata pedig a soron következő két hazai bajnoki meccsét szintén a szomszédban játssza. De emellett az iskolai úszásoktatás, a szabadidős, vagy éppen egészségügyi úszásokra sincs lehetőség a városban.

Támogatást kapott az önkormányzat, a lakat maradt

Szeged tavaly, az uszoda utolsó negyedéves költségeire kapott 70 millió forintos támogatást, majd a múlt héten jött a bejelentés, hogy a város 1,3 milliárd forintot kap az energiaválság enyhítésére.

A szegediek jogosan reménykedtek, hogy a Tiszavirág Sportuszoda továbbra is várja majd a sportolni vágyókat.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy hiú ábránd mindez. Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy Újszegeden február elején nyit a sportuszoda, a Tiszavirág pedig március elejéig marad zárva.

Csak a városvezetésen múlik, mikor nyit

Az uszoda bezárásról tett közzé posztot Mihálffy Béla is. Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője ebben azt írta, hogy csak a városvezetésen múlik, mikor nyit az uszoda. A politikus azt is hozzátette,

azon dolgozik hogy még több forráshoz jusson az uszoda, illetve kérte a város vezetőit, hogy nyissák ki az uszodát.

Hiába az eddig odaítélt komoly támogatás, Szegeden ez nem elég. Úgy tűnik szükség lesz további támogatásra, mert a vízilabda szakportál, a vlv.hu információi szerint a városvezetés akkor lett volna hajlandó biztosítani a folyamatos üzemeltetést, ha a kormánytól írásos garanciát kap a támogatás folytatására, a konkrét támogatási összeg megjelölésével.

SZEGED ISMÉT EGYEDÜLÁLLÓ VALAMIBEN - SAJNOS

Molnár Tamás, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója a vlv-nek elmondta, óriási hátrány, hogy ennyi vizes edzésre járó gyerek és az OB1-es csapat – egyedüliként a pólós első osztály mezőnyéből – uszoda nélkül marad a következő időszakban. A Szeged nyolc év után került vissza arra a méltó helyre, ahova – az utánpótlást is beleértve – tartozniuk kell, ezért most óriási csalódásként élik meg a városvezetés döntését.  Nemcsak kényelmetlenségről van szó, hanem az egyesület számára jelentős extraköltséggel is jár, hogy Hódmezővásárhelyre kell szállítani a szegedi úszókat, vízilabdázókat. Emellett ez a fajta szükségmegoldás óhatatlanul a fiatalok egy részének lemorzsolódásához vezet majd, nyilvánvaló, hogy tehetségek is abbahagyják a sportolást, olyanok, akik később komoly eredményeket érhettek volna el. Juhász Zsolt, a szegediek csapatmenedzsere jelezte a vlv-nek, hogy két soron következő hazai OB1-es meccsüket (a Szolnok és a BVSC ellen) Hódmezővásárhelyen rendezik meg. A vlv.hu úgy tudja, hogy a hódmezővásárhelyi uszoda úgy maradt nyitva, hogy egyáltalán nem kaptak állami támogatást uszodájuk üzemeltetésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.