Hiába a támogatás, Szegeden továbbra sem nyitnak ki az uszodák

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az, hogy a szegedi városvezetésnek nem szívügye a sport, már többször is bizonyította. Elég, ha a sportlétesítmények építését, felújítását említjük, vagy az évek óta rengeteg kritikát kapó városi sportkoncepcióról és sporttámogatásról beszélünk. A legújabb bizonyíték is megvan, ugyanis

az önkormányzat a kormányzati támogatás ellenére nem nyitja újra a Tiszavirág Sportuszodát.

Szeged jelenleg uszoda nélkül van

Azzal, hogy az önkormányzat az Újszegedi Sportuszodát és a Tiszavirág Sportuszodát is bezárták, a mintegy 500 úszó- és vízilabdázó felkészülését lehetetlenítették el. A sportolók jelenleg Hódmezővásárhelyre járnak át eddzeni, a Szeged OB1-es csapata pedig a soron következő két hazai bajnoki meccsét szintén a szomszédban játssza. De emellett az iskolai úszásoktatás, a szabadidős, vagy éppen egészségügyi úszásokra sincs lehetőség a városban.

Támogatást kapott az önkormányzat, a lakat maradt

Szeged tavaly, az uszoda utolsó negyedéves költségeire kapott 70 millió forintos támogatást, majd a múlt héten jött a bejelentés, hogy a város 1,3 milliárd forintot kap az energiaválság enyhítésére.

A szegediek jogosan reménykedtek, hogy a Tiszavirág Sportuszoda továbbra is várja majd a sportolni vágyókat.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy hiú ábránd mindez. Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy Újszegeden február elején nyit a sportuszoda, a Tiszavirág pedig március elejéig marad zárva.

Csak a városvezetésen múlik, mikor nyit

Az uszoda bezárásról tett közzé posztot Mihálffy Béla is. Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője ebben azt írta, hogy csak a városvezetésen múlik, mikor nyit az uszoda. A politikus azt is hozzátette,

azon dolgozik hogy még több forráshoz jusson az uszoda, illetve kérte a város vezetőit, hogy nyissák ki az uszodát.

Hiába az eddig odaítélt komoly támogatás, Szegeden ez nem elég. Úgy tűnik szükség lesz további támogatásra, mert a vízilabda szakportál, a vlv.hu információi szerint a városvezetés akkor lett volna hajlandó biztosítani a folyamatos üzemeltetést, ha a kormánytól írásos garanciát kap a támogatás folytatására, a konkrét támogatási összeg megjelölésével.

SZEGED ISMÉT EGYEDÜLÁLLÓ VALAMIBEN – SAJNOS

Molnár Tamás, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója a vlv-nek elmondta, óriási hátrány, hogy ennyi vizes edzésre járó gyerek és az OB1-es csapat – egyedüliként a pólós első osztály mezőnyéből – uszoda nélkül marad a következő időszakban. A Szeged nyolc év után került vissza arra a méltó helyre, ahova – az utánpótlást is beleértve – tartozniuk kell, ezért most óriási csalódásként élik meg a városvezetés döntését.  Nemcsak kényelmetlenségről van szó, hanem az egyesület számára jelentős extraköltséggel is jár, hogy Hódmezővásárhelyre kell szállítani a szegedi úszókat, vízilabdázókat. Emellett ez a fajta szükségmegoldás óhatatlanul a fiatalok egy részének lemorzsolódásához vezet majd, nyilvánvaló, hogy tehetségek is abbahagyják a sportolást, olyanok, akik később komoly eredményeket érhettek volna el. Juhász Zsolt, a szegediek csapatmenedzsere jelezte a vlv-nek, hogy két soron következő hazai OB1-es meccsüket (a Szolnok és a BVSC ellen) Hódmezővásárhelyen rendezik meg. A vlv.hu úgy tudja, hogy a hódmezővásárhelyi uszoda úgy maradt nyitva, hogy egyáltalán nem kaptak állami támogatást uszodájuk üzemeltetésére.

Előző sztori

Megszületett a megállapodás, nem lesz sztrájk a Volánbusznál

Következő sztori

Korea ellen kezd a legjobb hétbe vágyó magyar válogatott a világbajnokságon