Durván visszaesett a magyarok üzemanyagfogyasztása

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentősen kevesebb üzemanyag fogy a magyar kutakon az ársapka kivezetése óta – mondta az Inforádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára.

Mint mondta, a 2022-es év első felében tapasztalt növekedés az év második felére teljesen elolvadt. 2021-hez képest 5 százalék körüli lehet a növekedés.

Az országos adatokat figyelembe véve több mint 20 százalékkal nagyobb volt a forgalom azokon a töltőállomásokon, amelyek a MÁSZ-tagvállalatai Drámai fordulatot vett a prémium üzemanyagok piaca: 2022 után 40 százalékos volt a visszaesésük az addigi növekedést követően.

A magyar kormány december 6-án vezette ki a benzinárstopot, miután napokig kaotikus állapotok uralkodtak, többek között a szegedi benzinkutakon is. Az addigi 480 forintos hatósági ár az import kiesése és a százhalombattai olajfinomító csökkentett üzemeltetése miatt nem volt tovább fenntartható. Ennek ellenére éves alapon decemberben is több üzemanyagot értékesítettek.

Az ünnepek után a főtitkár szerint egyértelművé vált: az üzemanyag ára már sokkal jelentősebb mértékben hatnak a forgalomra. LEszögezte, a januári számok a korábbi évek fogyasztási adatai alatt lesznek majd, mivel viszonylag magasak az árak, az igényt pedig ez határozza meg legelsősorban. Ugyanakkor az ellátás zavartalan.

(via Index)

Előző sztori

Szegedi autókereskedésből loptak luxusautót

Következő sztori

Megemelték a sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatást