Közélet

Szegedi közgyűlés: nincs új a torony alatt, érdemi vita nélkül bólintottak rá Botka László minden igényére

Szegedi közgyűlés: nincs új a torony alatt, érdemi vita nélkül bólintottak rá Botka László minden igényére

2022. december 16., péntek
Szegedi közgyűlés: nincs új a torony alatt, érdemi vita nélkül bólintottak rá Botka László minden igényére

Elsősorban Szeged gazdasági helyzetéről, védett épületeiről és az ingatlanhelyzetről volt szó az év utolsó közgyűlésén. Összefoglalónk jön.

A napirendi pontok előtt Haág Zalán szólalt fel, aki emlékeztetett, „az év vége a számvetés ideje is”. A közelmúlt legnagyobb „szegedi szenzációjának” nevezte a város gazdasági mélyrepülését. Ismertette a Világgazdaság lapban megjelent adatokat, amely értelmében Szeged az egy főre eső iparűzési adót tekintve a legutolsó helyre zuhant a 100.000 főnél nagyobb városok listáján. 2011 óta alig emelkedett a bevétel, miközben más városok jelentősen tudták növelni forrásaikat. Számokban kifejezve Szegeden 58,5 millió az egy főre eső iparűzési adó, miközben Kecskeméten 116,8 millió, Székesfehérváron pedig 186,4 millió. A KDNP frakcióvezetője felhívta rá a figyelmet, hogy az SZTE költségvetése Szeged városéval vetekszik, amellyel együtt kéne a városvezetésnek működnie, ehelyett az egyetem csak támadást kap az önkormányzattól. Botka László polgármester a Világgazdaság számait egyszerűen hazugságnak nevezte - komolyabb elemzést nem tett audiokommentárjába.

Szeged 2022.12.16. Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Az első napirendi pont Tápai Péter előterjesztése volt a lakásrendelet módosításáról. A védett épületek felújítása alól azzal próbált kibújni Botka László, hogy az épületek magántulajdonban vannak, azonban arra már Tápai Péternek kellett emlékeztetnie a polgármestert, hogy az önkormányzat adta el ezeket az ingatlanokat. A városvezető erre már nem kívánt válaszolni. Haág Zalán felhívta rá a figyelmet, az építészeti örökségünk védelméről szóló rendelet annyit ér, amennyire betartják. Az elmúlt években számos védetté nyilvánított épületet bontottak el, többek között az árvíz előtt épült házakat. Hozzátette, hogy rossz nyelvek szerint a városépítési koncepció jelenleg „kis épület kis boríték, nagy épület nagy boríték.”

A lakásrendelet módosítást végül egy mozdulattal, minden különösebb megfontolást nélkülözve dobta a város vezetés és a hozzá hű képviselők - azaz a városért dolgozó közalkalmazottak az önkormányzati lakásokból mehetnek...

Kovács Tamás szerint az önkormányzati megszorítások miatt a kormány a hibás. Nehezményezte a Szabadtéri támogatásának hiányát, de a gazdasági alpolgármestert Botka Lászlónak a közgyűlésen kellett tájékoztatnia, jövő évtől 300 millió forintos támogatást biztosít az állam. Haág Zalán felhívta rá a figyelmet, a kormány minden évben 360 millióval támogatta a Szabadtérit, amíg a városvezetés nem számolta fel a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft-t. Tápai Péter szerint a gazdasági alpolgármester azért beszél csak a kormányról és nem Szeged gazdaságáról, mert ezzel „próbálja palástolni a hozzá nem értését és azt, hogy egyébként nem is ismeri a költségvetést.”

„Elnézést kérek azért, hogy belerondítottam az Önök ingatlanbizniszébe”

- fogalmazott Chovanecz Kata a Cserepes sori ingatlanhelyzettel kapcsolatban.

A közgyűlés legfeszültebb részét az antiszegregációs program okozta, amely keretén belül a Cserepes sor 9-13 alatt élőket telepítenék be 60-70 négyzetméretes lakásokba a Londoni körútra és Honvéd térre. „Berakják ugyanúgy a romák közé őket, antiszegregációs program gyanánt” – mondta a képviselőasszony. Ezzel szerinte már egy újabb szegregátumot hozott létre a városvezetés. Chovanecz Kata számonkérte a városvezetést, az önkormányzati és IKV tulajdonban álló lakásokba törvénytelenül beköltözők szemetét, miért a törvényesen, öt telekkel arrébb lakókkal fizetették ki, ráadásul irreálisan túlárazva.

Fotó: Török János délmagyar

Végül, ahogy lenni szokott a közgyűlés minden előterjesztést megszavazott, ahogy azt a jobboldaltól érezhető hideglelést kapó Botka László elvárja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.