Hírzóna

Novák Katalin: amikor a magyar-szerb határt védjük, Európát is védjük

Novák Katalin: amikor a magyar-szerb határt védjük, Európát is védjük

2022. december 15., csütörtök
Novák Katalin: amikor a magyar-szerb határt védjük, Európát is védjük

Az MTI tudósítása szerint a magyar államfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, elnökjelölttel közös határlátogatása utáni sajtótájékoztatójukon azt mondta, a határ a szuverenitás szimbóluma és "garantálja, hogy meg tudjuk őrizni biztonságunkat"

Kijelentette, ahhoz, hogy Európa hosszú távon is a béke szigete maradhasson, különbséget kell tenni illegális bevándorló és menekült között. Magyarország minden segítséget megad az Ukrajnából érkező menekülteknek. A háború kezdete óta több mint egymillióan érkeztek - közölte az államfő.

Novák Katalin hangsúlyozta: az illegális bevándorlással szemben Magyarország az első perctől a leghatározottabban fellép. A migrációs nyomás fokozódik, idén a tavalyinál kétszer többen, 261 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra - mondta.

Andrej Babis kiemelte, az illegális migrációt az embercsempészek szervezik, akik eurómilliárdokat szednek be azoktól, akik menekülnek az országukból vagy akiket - egy jobb élet ígéretével - rávesznek hazájuk elhagyására. A cseh elnökválasztáson induló politikus emlékeztetett arra, óriási kritika zúdult Magyarországra 2015-ben, amikor felépítette a határt védő kerítést. Azóta mindenki megváltoztatta a véleményét - tette hozzá. Az egykori miniszterelnök rámutatott arra, hogy a határok védelme Európa biztonságának kérdése.

Andrej Babis üdvözölte Horvátország schengeni csatlakozását, de érthetetlennek nevezte Ausztriának a Románia és Bulgária belépésével szemben emelt vétóját. Úgy fogalmazott, Európának szüksége van Szerbiára, Romániára, Bulgáriára, és az egész Nyugat-Balkánra, függetlenül attól, hogy uniós tagok vagy sem.

Szükség van az együttműködésre Törökországgal is, és Európának segítene kellene Szíria újjáépítését, hogy a menekültek hazatérhessenek

- közölte a cseh politikus.

Aleksandar Vucic szerb elnök közölte, Szerbia két intézkedést is hozott az illegális migrációval szemben: az EU kérésével összhangban leállította a vízumkiadást négy ország állampolgárainak, és megerősítette az észak-macedón, valamint a bolgár határ védelmét.

A hatóságok több településen - Szabadkán, Horgoson és Palicson is - felléptek a fegyveres embercsempész csoportokkal szemben

- tudatta a szerb államfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.