Politika

Nem vétózik Lengyelország, zöld utat kaptak az uniós pénzek

Nem vétózik Lengyelország, zöld utat kaptak az uniós pénzek

2022. december 15., csütörtök
Nem vétózik Lengyelország, zöld utat kaptak az uniós pénzek

Hétfő este úgy nézett ki, hogy megállapodott az Uniós pénzekről az Európai Parlament és Magyarország. Aztán mégis nagy volt az ijedelem szerda este.

Ahogy mi is megírtuk, hétfőn született meg a megállapodás az Európai Unióval arról, hogy Magyarország támogatja az Ukrajnának szánt 18 eurós hitelt, továbbá - a magyar kormánynak kedvező formájában - a globális minimumadót is.

A hétfői megállapodás azonban csak elvi megállapodás volt, a végleges döntést a nagyköveti tanácsban kellett szerda délután 5 óráig érvényesíteni. Itt a két említett vétótól hivatalosan is elállt Magyarország, ezt követően pedig jóváhagyták számunkra a helyreállítási alapot, ahogy azt is, hogy a 3000 milliárd forintnál valamivel kevesebb összeget függesztenek fel mindaddig, ameddig a korrupcióellenes törekvéseket tömörítő 17 pont meg nem valósul.

Lengyelország azonban vétóval élt.

A Politico szerint a lengyel uniós diplomaták azt mondták, Varsó szerint nem etikus, hogy ebben a formában kapcsolnak össze egymástól különböző témákat és területeket. Szerintük Magyarország korábban a hitelt és a globális minimumadót is ellenezte, azonban saját forrásaikhoz kapcsolva kénytelen voltak mégis elfogadni azt.

A négyelemes csomagot azért blokkolta Varsó, mert mert - hasonlóan hozzánk - nekik is fenntartásaik vannak a globális minimumadóval kapcsolatban. Egész pontosan felül kell vizsgálni a nagyvállalatok nemzetközi minimumadójáról szóló irányelv határozatát.

Lengyelország szerint a globális minimumadóval kapcsolatos egyezmény két pillérének párhuzamosan kellene haladnia. Arra törekedett, hogy az aktákból álló csomagot feldarabolják, hogy így egyesek elfogadhasson, míg másokat elhalasszon - előbbit az Ukrajnának nyújtott támogatásra, utóbbit a globális minimumadó megszavazására értette.

A többi uniós vezető azonban nem értett egyet Lengyelországgal, így végül elálltak a vétótól.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.