Közélet

Karácsonyi időutazás: ilyen volt az ünnep 20, 50 és 100 évvel ezelőtt Szegeden

Karácsonyi időutazás: ilyen volt az ünnep 20, 50 és 100 évvel ezelőtt Szegeden

2022. december 26., hétfő
Karácsonyi időutazás: ilyen volt az ünnep 20, 50 és 100 évvel ezelőtt Szegeden

2002: Karácsonyesti álmok az újszegedi sportcsarnokban

Káprázatos tánctudásával ejtette ámulatba a szegedi nézőket a világhírű Mojszejev táncegyüttes, amely magyarországi turnéja során december 25-én, szerdán este adott nagy sikerű, telt házas gálaműsort a városi sportcsarnokban – olvasható a Délmagyarország 2002. december 26-ai számában.

"Szűnni nem akaró tapsvihar, hangos ováció, harsány kacagás. Számos televíziós felvétel bizonyítja, így fejezi ki háláját a közönség minden olyan színházban, sportcsarnokban, szabadtéri színpadon, ahol a Mojszejev táncegyüttes mutatja be páratlan produkcióját. Márpedig a 97 esztendős mester, Igor Mojszejev tanítványai 1937, az együttes megalakulása óta bebarangolták földünket, 54 országban közel kétszáz külföldi turnén kápráztatták el a széksorokban ülőket, s ez a hagyomány nem szakadt meg december 25-én este Szegeden sem. Több mint negyed század után látogattak Csongrád megye székhelyére Mojszejevék, a 78 fős tánckar majd ezer jelmezt hozott magával." – olvasható a lapban.

1992: Városházi Betlehem süvítő szélben

"Csipős, csontig hatoló fagyos szél süvített tegnap délután(is) a Széchenyi téren és kérlelhetetlenül gyűjtött be mindent, ami útjába állt: papírt, díszes szalagot, szaloncukorkák borítóját, egy-egy rosszul „illesztett" kalapot, sapkát. Ez sem zavarta azonban azt százfőnyi szegedi polgárt, aki kijött a városháza elé és végignézte a rövid, bensőséges karácsonyi ünnepséget." – olvasható a Délmagyarország az 1992. december 24-ei számában.

A cikk szerint a műsor a Szegedi MÁV fűvószenekarának fellépésésével kezdődött, majd a Hajnóczy utcai nagycsoportos óvodások és az Arany János Általános Iskola tanulói karácsonyi verseket szavaltak. Ezt követően dr. Lippai Pál polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A beszéd után a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulóinak a műsora következett, ők karácsonyi dalokat adtak elő, majd az algyői Hagyományőrző Népi Együttes gyermekcsoportja szemet gyönyörködtető betlehemes játékkal mutatkozott be. Az ünnepséget követően a polgármesteri hivatal ajándékaként két hatalmas kosár szaloncukrot és narancsot osztottak szét a gyerekek között.

1982: Szeged ünnepi fényei

Szeged fényei címmel három fotót közölt címlapján a Délmagyarország az 1982. december 24-ei számában.
Az újság ezen számában kevés lokális hír szerepelt.

1972: Karácsony helyett szovjet ünnep

A Délmagyar 1972. december 23-ai számában kevés szó esik a karácsonyról, a címlapon az MSZMP Szeged városi bizottsága és Szeged megyei város tanácsa által szervezett, ünnepi megemlékezés szerepel, amelynek apropója a Szovjetunió megalakulásának 50. évfordulója volt. A fotón a szegedi emlék ünnepség elnöksége látható.

1922: Karácsonyfák a szegedi piacon

Száz évvel ezelőtt, a Szeged című folyóirat 1922. decemberi 23-ai számában a karácsonyfák áráról és beszerzési nehézségéről jelent meg egy cikk a címoldalon.

"Decemberben mindenki szeretne az asztala számára, a karácsonyfa tövében legalább egy árnyalattal ünnepiesebb hangulatot teremtini. Ilyenkor aktuális még az a kérdés is, hogy miért kell Szegeden ezerötszáz— háromezer koronába kerülni a karácsonyfának, amelyet Budapesten szárvizsgáló bizottság ezer koronán alul maximál'. Sok foganatja ugyan ennek a kérdésnek pillanatnyilag nem lehet, ajánlatos volna azonban a jövő szempontjából, ha a szegedi árvizsgáló bizottság, a rendészeti ügyosztály és az államrendőrség a hatásköri kérdések tisztázása után kissé betekintenének a szegedi piaci dzsungel rejtelmeibe." – olvasható a cikkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.