Gazdaság

Jóval olcsóbb lehet a benzin szerdától

Jóval olcsóbb lehet a benzin szerdától

2022. december 12., hétfő
Jóval olcsóbb lehet a benzin szerdától

ugyan csökkenthetik a hazai üzemanyagok nagykereskedelmi árát, viszont a kiskereskedelmi árakban ez eltérően vagy nem jelenhet meg, figyelembe véve az elmúlt napok eseményeit - írja a holtankoljak.hu.

Mint írják, az ársapka ugyan a hazai üzemanyagok esetében már nem érvényes, a nemzetközi porondon most került bevezetésre - itt 60 dolláron maximalizálták.

Ennek hatására a háború előtti szintig esett vissza a Brent olaj hordónkénti árfolyama is, jelenleg 77 dolláros szinten mozog. Ez egy hét alatt 11%-os árcsökkenést jelent. Ez jelentősen nem jelent még meg a hazai üzemanyagárakban, hiszen a piaci szereplők csak kapkodják a fejünket az események láttán - teszik hozzá.

Emlékeztetnek, hogy az ársapka kivezetésével egyidőben visszaemelték a 32 forintos literenkénti bruttó jövedéki adómértékét. A forint pedig gyengül, a héten közel 3%-ot, hiszen a dollárért újra 397 forint felett kell fizetnünk. Jogos a kérdés a lap szerint tehát, hogy ha az olaj ára háború előtti szinten mozog, akkor a hazai kiskereskedelmi árak miért nincsenek 500 forint körül.

Ebben pedig szerintük a forint árfolyama a ludas, ami közel 100 forinttal gyengébb most, mint 1 évvel ezelőtt.

Így a jövő héten ugyan csökkenthetik a hazai üzemanyagok nagykereskedelmi árát, viszont a kiskereskedelmi árakban ez eltérően vagy nem jelenhet meg, figyelembe véve az elmúlt napok eseményeit. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.