Közélet

Ismét megtelt a Szent Katalin-templom Betlehemben a karácsonyi éjféli misén

Ismét megtelt a Szent Katalin-templom Betlehemben a karácsonyi éjféli misén

2022. december 25., vasárnap
Ismét megtelt a Szent Katalin-templom Betlehemben a karácsonyi éjféli misén

Ismét zsúfolásig megtelt Betlehemben a Születés Temploma melletti katolikus Szent Katalin-templom a karácsonyi éjféli misén a pandémia okozta kétéves szünet után - közölte a misét az interneten élőben közvetítő Keresztény Média Központ vasárnap.

A misét Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka mutatta be, aki délután érkezett ünnepi menetével a közeli Jeruzsálemből a városba, ahol a Jászol téren ünneplő tömeg fogadta. Az éjféli misén az első sorokban a diplomáciai kar tagjai képviselték az egész világon élő keresztényeket, mellettük a helyi politikai és vallási vezetők ültek a szentföldi kereszténység nevében. A templomot zsúfolásig megtöltötték a helyi keresztény közösség tagjai, valamint a turisták és a zarándokok.

Az első sor közepén foglalt helyet Madmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Abbász palesztin források szerint a Születés Templomában előzőleg megtartott díszvacsorán a palesztin államiság mellett a megszállt területeken élő keresztények érdekében is felszólalt.

"Elmúlik ez az év, új évet köszöntünk. Állhatatosabbak és elszántabbak vagyunk, hogy a földünkön maradjunk, hogy megszabaduljunk a megszállástól és megalapítsuk független államunkat Jeruzsálem fővárossal, és győzni fogunk, ha Isten akarja" - mondta egyebek mellett a palesztin elnök.

"Minden igazságtalanság és agresszió ellenére, amelynek ki vagyunk téve, üzenetünk a világnak továbbra is a remény, a szeretet és a béke üzenete"

- közölte a muzulmán vallású Mahmúd Abbász.

A hideg, csapadékos, zimankós idő ellenére két év után ismét ezrek látogattak el a világ különböző pontjairól szenteste Betlehembe a Születés Templomához, Jézus születésének keresztény hagyomány szerinti helyéhez.

Noha a látogatók száma még nem érte el a 2019-es karácsonyi szezon idején mért 150 ezret, de idén már tömegeket, 120 ezer zarándokot és turistát várnak Betlehembe, ahol a város lakói számára létfontosságúak a turisztikai iparból származó bevételek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.