Idén is útra kel Fény Szili, a MÁV adventi mozdonya

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén újra kigördül egy karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as. Az ünnepi időszak alatt az ország szinte minden villamosított fővonalán látható lesz a feldíszített mozdony – közölte a MÁV a honlapján.

Mint írják, az első útján december 22-én este a Budapest–Záhony vonalon közlekedik Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza érintésével.

Fotó: MÁV

A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti.  Az ünnepi időszak alatt – a győri vonalon kívül – az ország szinte minden villamosított fővonalán találkozhatnak majd vele az utasok. 

A Szili
A villamosítás terjedésével szükségessé vált egy nagysorozatú villamosmozdony építése. 1960-ban egy szilícium-egyenirányítós (erről kapta az elnevezést) mozdony licencét megvásárolva indult el a Szilik azóta is tartó pályafutása. Az első hét mozdonyt a németországi Essenben gyártották, de a V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült. A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Művek, járműszerkezeti részeit a Ganz–MÁVAG gyártotta. 1963 és 1982 között közel 400 mozdonyt állítottak üzembe. Az idők során több felújításon és átalakításon estek át, így jöttek létre a 2000-es Papagáj és a 3000-es Cirmos Szilik. 

Előző sztori

A mentéseket segítő, vadonatúj eszközöket vettek át Csongrád-Csanád megye önkéntes tűzoltói

Következő sztori

Már lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre