Hosszú idő után tényleg felújítják a szegedi bölcsészkar Petőfi Épületét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

RRF pályázat keretében, közel egymilliárd forintból újulhat meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának a Petőfi Sándor sugárúti épülete – írja az egyetem. A felújítást már évekkel ezelőtt is szorgalmazta a Kar vezetősége.

Elsőre egyáltalán nincs semmi izgalmas abban a hírben, hogy az SZTE-BTK Petőfi épületét felújítják. Csóti Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem műszaki igazgatója a projekt ismertetése kapcsán megjegyezte, hogy az épület az 1970-es évek elején épült, eredetileg irodaházként funkcionált.

Azóta viszont lényegében semmilyen felújítás nem történt az épületben.

A Petőfi Épület bejárata esett át egy kisebb felújításon – részben annak apropóján, hogy a kar neve megváltozott. 2016. március 1-én még demonstrációt és aláírásgyűjtést is szervezett a kar akkori Hallgatói Önkormányzata.

Az egyetem műszaki igazgatója kiemelte: az épület új homlokzati megjelenést kap, Drywit rendszerű hőszigetelés mellett kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megtörténik a kazánház felújítása és a lapostető hő-, és vízszigetelése is megújul. Ráadásul, ha minden a tervek szerint alakul, színeiben is modernebb lesz az épület.

Ezen felül, mivel a projekt előírja, 30%-kal csökkentik az üvegházhatású gázkibocsátást.  Ez azt jelenti, hogy az épület komplett hőszigetelése mellett a nyílászárókat, a lépcsőházi kopolit üveget korszerű függönyfalak váltják fel, valamint a kazánokat kondenzációs kazánokra, illetve a monosplit klímákat, VRF-klímarendszerre cserélik.

Az épület belső világítását is korszerűsítik, és a napelemrendszer is bővül, ami a gáz- és az áramköltségeket is csökkenti majd.

Mivel az épület védett területen helyezkedik el, ezért a kiviteli tervek véglegesítése előtt Városi Főépítészi jóváhagyásra van szükség a homlokzati megjelenés és anyaghasználat okán. A munkálatok 2023 közepén kezdődhetnek el.

Előző sztori

Tovább várat magára a komolyabb lehűlés

Következő sztori

Félpályás útlezárás lesz a Belvárosi hídon