Közélet

Ferenc pápa: a mai világban is sok a mártír

Ferenc pápa: a mai világban is sok a mártír

2022. december 26., hétfő
Ferenc pápa: a mai világban is sok a mártír

A hitükért üldözött keresztényeket említette a szeretet és a megbocsátás példájaként Ferenc pápa a Szent Péter-térre néző ablakból mondott beszédében hétfőn délben Szent István ünnepén, melyet az egyház az első keresztény vértanúnak szentel.

Ferenc pápa rámutatott, hogy éppen a karácsonyi ünneplés napjaira esik az első keresztény vértanú halála.

Mintha a liturgia el akarna távolítani bennünket a fények, ebédek, ajándékozás világától, ahol egy kicsit megnyugodhatnánk - mondta.

Az egyházfő magyarázata szerint a karácsony nem egy király születéséről szól, hanem a megváltó érkezéséről, aki magára veszi az emberek gyarlóságát, bűneit és a halált is.

Hangsúlyozta, az ógörög mártír szó tanút jelent: a mártírok tanúk, akik életükkel a rosszat irgalmassággal legyőző Krisztust mutatják meg.

"Mártírok ma is sokan vannak, ma ezekért az üldözött fivérekért és nővérekért imádkozzunk, akik Krisztusról tesznek tanúságot"

- jelentette ki a pápa. Hozzátette, fel kell magunknak tenni a kérdést, hogy saját életünkkel hogyan tanúsítjuk ugyanezt. Hozzátette, Szent István a rászorulókat szolgálta: Jézus hirdetését a szeretettel ötvözte.

Ferenc pápa úgy vélte, a tanúságtételt szolgálja a megbocsátás is. Kifejtette,ezekben a napokban gondoljunk arra, képesek vagyunk-e a bocsánatra mindazok iránt, akikkel nem vagyunk jóban, megsértettek bennünket, vagy akikkel soha nem vettük fel újra a kapcsolatot.

A pápa karácsonyi üzenetében is szólt a közel-keleti keresztényekről, támogatást szorgalmazva számukra, valamint a vallások közötti békés együttélést.

Karácsony másnapján ismét több tízezren hallgatták az egyházfő rövid beszédét, amelyet az Úrangyala-imádság követett. A római magyarok templomaként ismert, a vértanú Szent Istvánnak szentelt körtemplomban mutatnak be ünnepi misét hétfőn. A magyar közösség miséjét Melo Lajos domonkos atya celebrálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.