Közélet

Elhunyt Szegeden Farsang Andrea geográfus

Elhunyt Szegeden Farsang Andrea geográfus

2022. december 14., szerda
Elhunyt Szegeden Farsang Andrea geográfus

Életének 56. évében, december 13-án, Szegeden elhunytFarsang Andreageográfus, a hazai természetföldrajz egyik vezető, nemzetközileg is elismert képviselője - tudatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdán az MTI-vel.

Farsang Andrea1967-ben született Székesfehérváron. 1991-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen matematika-földrajz-számítástechnika szakos középiskolai tanári diplomát szerzett, 1991-től tanársegédként, 2005-től docensként, majd 2019-től egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója volt.

2014-2019 között a Természettudományi és Informatikai Kar oktatási dékánhelyetteseként, 2008-2019 között a Környezettudományi és Műszaki Intézet vezető helyetteseként működött. 2014-2019 között a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, majd 2021-től a Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi tanszék tanszékvezető helyettese volt. 2021-től az MTA X. Osztály Természetföldrajzi Tudományos Bizottságának elnöke volt.

PhD disszertációját 1997-ben védte meg, 2000-ben a gödöllői Szent István Tudományegyetemen talajtani szakmérnöki diplomát szerzett. 2010-ben habilitált a Szegedi Tudományegyetemen. MTA doktori értekezését 2016 decemberében védte meg.

Kutatási tevékenysége során a földtudományok két területén ért el kimagasló eredményeket. Nemzetközileg is elismert az alkalmazott talajtan, különösen a feltalaj makro- és mikroelem-tartalmának térbeli változása, a víz- és szélerózió okozta tápanyagveszteség-becslése és modellezése, az antropogén talajok osztályozása, valamint a talajtisztítás terén végzett tudományos tevékenysége. Emellett fontos a földtudományok és azon belül a földrajz oktatásának módszertana, különösen a tankönyv és oktatási segédanyagok fejlesztése, illetve földrajz tankönyvek (hagyományos és online), és oktatási segédanyagok hatékonyságának vizsgálata terén végzett tudományos tevékenysége. Oktatásmódszertani kutatásaiból kiemelkedik a szemkövető eszközök (Eye Tracker) alkalmazása.Farsang Andreae kutatási terület fejlesztésére 2016-ban, majd 2021-ben is elnyerte az MTA Közoktatás-fejlesztési kutatási pályázatán a Földrajz Szakmódszertani Kutatócsoport megalapításához és működtetéséhez szükséges támogatást, s ezzel egy több hazai egyetemet átfogó kutatócsoport vezetője lett.

Farsang Andreaa hazai természetföldrajz egyik vezető, nemzetközileg is ismert és elismert képviselője volt. Pályafutása során számos külföldi egyetem meghívásának tett eleget kutatóként, előadóként.

1992-1993-ban a németországi Johann Wolfgang Goethe Egyetemen (Frankfurt am Main), majd 1995/96-ban a Berni Egyetem Talajtani Tanszékén végzett kutatásokat. Több hónapot töltött ezen kívül a Tübingeni (1994), valamint a Hannoveri (2000), a Kieli (2002) és a Würzburgi Tudományegyetemeken (2015) is. A 2019/20 tanévben a berlini Humboldt Egyetem vendégprofesszora volt. A 2021-es tanévtől a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója volt. Publikációi révén is széles körben ismert volt itthon és külföldön, amit idézettségi mutatói is jól tükröznek.

Egyetemi oktatói tevékenysége két tudományterületet érintett.

A szegedi egyetemen 1994 óta előadója volt a földrajztanítás elméleti, illetve gyakorlati tantárgyainak. Oktatói és kutatói tevékenységében nagy hangsúllyal jelent meg a földrajztanár-képzés modernizálására való törekvés, valamint az általános- és középiskolai földrajz oktatásban a szemléletváltás elősegítése.

Oktató munkájának elismeréseként 2007-ben Mester Tanár Aranyérmet, 2010-ben pedig Felsőoktatásért Emlékplakettet, 2014-ben és 2019-ben Aranykréta Díjat kapott. 2020-ban elnyerte a Magyar Mérnöki Kamara "Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért" kitüntető oklevelét.

Farsang Andrea2017 óta folyamatosan tagja volt az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságnak, 2016-2021 között az MTA X. Osztály két földrajzi bizottsága által létrehozott Oktatási Albizottság elnöke volt, majd 2021-ben az MTA X. Osztály Természetföldrajzi Tudományos Bizottsága elnökének választották.

Országos és nemzetközi földrajz versenyek zsűrielnöki teendőit látta el évek óta. Eredményes közéleti tevékenységét a Magyar Földrajzi Társaság 2018-ban Pro Geographia díjjal ismerte el. 2014-ben szülőhelye, Pázmánd község díszpolgárának választották. Farsang Andreát az Akadémia 2022 májusában levelező taggá választotta.

Farsang Andreabúcsúztatása a római-katolikus egyház szertartása szerint 2022. december 22-én 14.00 órakor lesz a szegedi Belvárosi temetőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.