Gazdaság

Eldőlt: elfogadták Magyarország helyreállítási tervét

Eldőlt: elfogadták Magyarország helyreállítási tervét

2022. december 16., péntek
Eldőlt: elfogadták Magyarország helyreállítási tervét

Elfogadta Magyarország helyreállítási tervét az Európai Tanács.

Több jogszabályt is elfogadott az Európai Unió tanácsa, köztük a magyarországi helyreállítási tervet, valamint a jogállamisághoz kötődő feltételességi mechanizmust is. Ezen felül azt a két intézkedést is elfogadták, melynek vétójától elállt Magyarország: az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot, és a globális minimumadót is.

Az egy csomagban tárgyalt jogszabályokat a tagállamokat tömörítő tanács írásbeli eljárás útján fogadta el azt követően, hogy a tagországok vezetői az Európai Tanács csütörtöki, Brüsszelben tartott csúcstalálkozóján jóváhagyták őket. Noha ezutóbbit némi perpatvar előzte meg, mivel Lengyelország egy ideig vétóval élt, végül engedett a nyomásnak, mivel egyedül maradt az álláspontjával.

Az uniós bizottság értékelése szerint a magyar helyreállítási terv (RRF) megfelel a vonatkozó kritériumoknak, az ide vonatkozó rendeletekkel összhangban áll, átfogó és megfelelően kiegyensúlyozott választ ad az ország gazdasági és társadalmi helyzetére.

A négy jogszabály hivatalos elfogadására irányuló írásbeli eljárás lezárult, ez volt az utolsó lépés a jogalkotási folyamatban.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.