Tudomány

Átadták a Gábor Dénes-díjakat, szegedi díjazott is van köztük

Átadták a Gábor Dénes-díjakat, szegedi díjazott is van köztük

2022. december 19., hétfő
Átadták a Gábor Dénes-díjakat, szegedi díjazott is van köztük

Átadták a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2022-esGábor Dénes-díjakat hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián Budapesten.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a Nobel-díjas magyar tudós szakmai életműve mindig biztos iránytű lehet a műszaki értelmiség számára. "Ő a valóságot nem tagadni, nem eltörölni akarta, hanem jobbá, élhetőbbé, emberibbé tenni a műszaki tudományok eszköztárával és az emberi alkotóerővel".

Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy csak a tudományosan megalapozott eredményekkel képes az emberiség hatékonyan reagálni a globális kihívásokra, legyenek azok gazdasági, társadalmi, környezeti, biológiai vagy akár energetikai jellegűek.

2022-ben külhoniGábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, a Tennessee Élettani Hariett Van Vleet Alapítvány Professzora a rákterápiában elért eredményeiért és a sugárbetegek életmentő kezelésére alkalmas gyógyszer kidolgozásáért. Gábor Dénes-életműdíjat kapott Roósz András kohómérnök, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa a hazai fémes anyagtudományi kutatás és fejlesztés területén elért kiemelkedő eredményeiért.

Gábor Dénes-díjban részesült még Bertényi Balázs villamosmérnök, a Nokia Solutions and Network Kft. 6G kutatási programjának globális szabványosítási törekvéseinek vezetője; Kovács Levente villamosmérnök, az Óbudai Egyetem egyetemi tanára;

továbbá Pauk János agrármérnök, az MTA doktora, a szegedi Gabonakutató Kft. munkatársa.

Díjat kapott még Szigeti Krisztián fizikus, biofizikus, a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa és a Kinepict Health Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Toldy Andrea vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára is.

AGábor Dénestudományos diákköri ösztöndíjban idén Kozák Áron, a BME gépészmérnök és Sóki András, az egyetem villamosmérnök hallgatója részesültek.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.