Kultúra

A magyarok akasztották karácsonyfára először a szaloncukrot

A magyarok akasztották karácsonyfára először a szaloncukrot

2022. december 25., vasárnap
A magyarok akasztották karácsonyfára először a szaloncukrot

A szaloncukrot - vagy eredeti nevén fondant cukrot - a polgári és főúri házak fogadószobáiban lehetett megtalálni először. Sok szokás és recept eredete az édesség körül máig tisztázatlan.

A szaloncukor őseként is emlegetett fondant cukor a XIV. századi Franciaországból eredhet feljegyzések alapján. Azonban vélhetően nem innen, hanem Németországból került át hazánkba - legalábbis az egyik véleménytábor szerint. Egy másik elmélet szerint ugyanis már a török édességkészítők is gyártottak fondantszerű cukrot itthon.

A 19. század elejétől gyártottak itthon kifejezetten fondantalapú cukrot, ami amellett, hogy nálunk is a polgári rezidenciák szalonjában volt megtalálható, nálunk lett először díszítőeleme a karácsonyfának, mivel hagyományosan azt is ebben a helyiségben állították fel. Kezdetben ugyanis a karácsonyfa luxuscikknek számított, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készített díszekkel ékesítettek. Később, a szalonban addig tálkából kínált cukorkát használták díszként.

Jókai Mór "szalonczukedlinek" írja le, ugyanis a neve német salonzuckerl szóból ered.

A budapesti Vendéglátóipari Múzeum büszkélkedik régi sztaniolpapírokkal, melyekkel a cukroakt csomagolták, illetve egy úgynevezett "riccelőgéppel" is, amivel a csomagolópapírt rojtozták be ipari tempóban. A gépi szaloncukorgyártás Gerbeaud Emil és Stühmer Frigyes nevéhez köthető. A két világháború között már közel 70 féle szaloncukrot gyártottak.

A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a fényes sztaniolpapírba.

Kugler Géza 1891-ben megjelent szakácskönyvében már 17 féle szaloncukor receptet ír le, mint a 'szalon-ananász czukorka, szalon-pisztácz-czukorka, szalon-marasquin-czukorka'.

Az első és a második világháború miatt bekövetkezett elszegényedés idején a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. A tömegtermelése az ötvenes években indult újra, immár elvesztve sokféleségét. Mára 20 csokoládégyár több, mint 150 féle szaloncukrot kínál a fogyasztóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.