Hírzóna

A legmagasabb készültségben a szerb hadsereg

A legmagasabb készültségben a szerb hadsereg

2022. december 27., kedd
A legmagasabb készültségben a szerb hadsereg

Alekszandar Vucsics szerb elnök elrendelte a szerb hadsereg legmagasabb készültségbe helyezését.

Vucsics azután hozta meg döntését, hogy a szerb híradásokban elterjedt, miszerint Koszovó támadásra készül az ottani szerbekkel szemben. Az ország véderőminisztere hozzátette, ez a Szerbia szuverenitás- és területvédelmi akcióját megelőző legmagasabb szintet jelenti, amelynek a célja, hogy megvédje Szerbia polgárait, és hogy megakadályozza a szerbek elleni terrort, függetlenül attól, hol élnek.

Bratiszlav Gasics, az ország belügyminisztere közölte: a döntés okán a belügyminsiztériu mvalamennyi egysége is a legmagasabb harci készültségbe kerül.

A feszültség egyre jobban tapintható a térségben, miután a koszovói rendőrség őrizetbe vett több volt szerb rendőrt az 1998–1999-es konfliktusban elkövetett állítólagos bűncselekmények vádjával.

Erre válaszul a Koszovóban élő szerbek barikádokat emeltek a tartomány északi útjain.

Hétfőn emelte a készültséget Alekszandar Vucsics a koszovói határon, miután újabb lövöldözések törtek ki. Az átkelő közelében több nagy hatótávolságú löveget sorakoztatott fel a szerb haderő, a jarinjei átkelőnél nagy hatótávolságú ágyúk sorakoznak, emellett újabb katonai egységeket is a határra küldtek.

A Szabad Magyar Szó arról ír, hogy vasárnap lövések dördültek Zubin Potokban, a koszovói albán rendőrök és a barikádokat emelő szerbek nyithattak tüzet egymásra, ezt azonban a koszovói rendőrség cáfolta.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.