Közélet

Ünnepre készülve

Ünnepre készülve

2022. november 27., vasárnap
Ünnepre készülve

Karácsonyváró időbe értünk. Az ünnepre hangoló négy hét kezdődik ma, közkeletű nevén az advent, vagyis Adventus Domini, az Úr eljövetele. A népnyelv egykor célszerű módon a Megváltó érkezését hírlelő időt így fogta rövidre: úrjövet.

Készülünk, ki a szakrális hagyományrend szerint, ki az örömhozó családi ünnep szellemében. A legtöbb háznál ma adventi koszorút helyeznek az asztalra. Teszik ezt sokan azok is, akik nem hitben élnek. Ez a vallási hagyomány ugyanis az idők során egyetemes szép szokás lett. A koszorún négy gyertya, három lila és egy rózsaszín. Ma meggyújtják az elsőt, az egyik rózsaszínt – a hit jelképe, egyszersmind az egyház színe ez.

Szeged egykori nagy krónikása, a szakrális néprajz kivételes tudósa írta az adventről: a tél ráérős, eszmélkedő csöndjének ideje. Ugyan a mai idők ennek nemigen kedveznek, de a készülődés a szokásosnál tán több meghitt percet hoz… Békés ünnepet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.