Ünnepre készülve

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsonyváró időbe értünk. Az ünnepre hangoló négy hét kezdődik ma, közkeletű nevén az advent, vagyis Adventus Domini, az Úr eljövetele. A népnyelv egykor célszerű módon a Megváltó érkezését hírlelő időt így fogta rövidre: úrjövet.

Készülünk, ki a szakrális hagyományrend szerint, ki az örömhozó családi ünnep szellemében. A legtöbb háznál ma adventi koszorút helyeznek az asztalra. Teszik ezt sokan azok is, akik nem hitben élnek. Ez a vallási hagyomány ugyanis az idők során egyetemes szép szokás lett. A koszorún négy gyertya, három lila és egy rózsaszín. Ma meggyújtják az elsőt, az egyik rózsaszínt – a hit jelképe, egyszersmind az egyház színe ez.

Szeged egykori nagy krónikása, a szakrális néprajz kivételes tudósa írta az adventről: a tél ráérős, eszmélkedő csöndjének ideje. Ugyan a mai idők ennek nemigen kedveznek, de a készülődés a szokásosnál tán több meghitt percet hoz… Békés ünnepet!

Előző sztori

Elhunyt Csapó Gábor

Következő sztori

Horgosi lövöldözés: a migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt