Gazdaság

Tovább bővíti a gyármentő programot a kormány

Tovább bővíti a gyármentő programot a kormány

2022. november 10., csütörtök
Tovább bővíti a gyármentő programot a kormány

További 200 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogram megindításáról döntött a kormány. Ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be csütörtökön közleményében.

A meghirdetett program két részből fog állni, és 2023. január 1-én veszi kezdetét. A kormány, szem előtt tartva a gazdasági recesszió elkerülését, valamint a teljes foglalkoztatottság megőrzését, mérlegelte a helyzetet, ezután döntött az intézkedésről.

A közleményben az is olvasható, hogy a vállalkozások sosem látott kihívások előtt állnak az elhibázott brüsszeli szankciók miatt. ,,Ebben a szankciók sújtotta helyzetben a gazdasági teljesítmény gerincét adó nagy- és közepes vállalkozásoknak a napi likviditásuk megőrzéséhez, továbbá energiahatékonysági beruházásaik megvalósításához forrásokra van szükségük."

A kétrészes program egyrészt közvetlenül csökkenti a kamatterheket, másrészt az érintett szereplők finanszírozásán keresztül forráshoz jutnak a mikro-, kis- és középvállalati szektorból kikerülő beszállítók, szolgáltatók is.

Forintalapú hitel eset a kamat legfeljebb 5, euróalapon 3,5 százalék lehet.

Nagy Márton hozzátette, amennyiben a vállalkozások megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, úgy olyan vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, amelyek a vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak. Az állami támogatásokon túl az elérhető maximális hitelösszeg több mint 2 millió forint.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.