Tudomány

Spórolásba kezd a Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Spórolásba kezd a Szegedi Biológiai Kutatóközpont

2022. november 22., kedd
Spórolásba kezd a Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Egymilliárdos energiaszámlával számol jövőre az SZBK, így, ha a kutatáson nem is, de minden máson igyekeznek spórolni - írja a Telex.

Az 1973 óta működő, nemzetközileg is elismert intézmény jövőre egymilliárdot meghaladó energiaköltségekkel számol. A Telex szerint a központban a költségek 80%-t az áramköltségek teszik ki. Mivel a kutatásokon - a Lézerkutató Központhoz hasonlóan - nem spórolnak, ezért máshogy próbálnak költséghatékonyak lenni.

Nagy Ferenc akadémikus, az SZBK főigazgatója a Telex kérdésére azt is elmondta, hogy a jövő évre vonatkozó megállapodásaik novemberben már megvannak az energiabeszerzésekről, a fűtési szerződést ezután kötik meg.

A kutatásokhoz használatos gépek, a műszergépészet és a kísérletekhez használatos üvegházak olyan tényezők, melyeken nem lehet spórolni. Az állami fenntartó jövőre a korábbinál nagyobb támogatást biztosít, ezzel együtt takarékossági program bevezetését is kérte az SZBK vezetőjétől.

Ennek megfelelően egyes épületrészeken visszább vesznek a fűtésből, illetve a nyári hűtésből is.

Emellett sok más módon is takarékoskodnak: a folyosókon gyengébb lesz a világítás és alacsonyabb a fűtés hőmérséklete, továbbá az épület külső díszvilágítását is korlátozzák. A kutatásokhoz használatos hűtőszekrények hőfokát is felülvizsgálják, amelyik kutató pedig tud, az otthonról is dolgozhat.

Az SZBK saját saját napelem-erőműve várhatóan jövő márciusban kezd el áramot termelni, ami mintegy 20%-os energiamegtakarítást jelent majd.

Nagy Ferenc igazgató ugyanakkor elárulta: amitóa itt dolgozik, ilyen nehéz helyzetben még nem volt a kutatóintézet. Kiemelte ugyanakkor, hogy senkit nem kell elbocsátani és a jelenlegi kutatások közül sem kell leállítani egyet sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.