Spórolásba kezd a Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egymilliárdos energiaszámlával számol jövőre az SZBK, így, ha a kutatáson nem is, de minden máson igyekeznek spórolni – írja a Telex.

Az 1973 óta működő, nemzetközileg is elismert intézmény jövőre egymilliárdot meghaladó energiaköltségekkel számol. A Telex szerint a központban a költségek 80%-t az áramköltségek teszik ki. Mivel a kutatásokon – a Lézerkutató Központhoz hasonlóan – nem spórolnak, ezért máshogy próbálnak költséghatékonyak lenni.

Nagy Ferenc akadémikus, az SZBK főigazgatója a Telex kérdésére azt is elmondta, hogy a jövő évre vonatkozó megállapodásaik novemberben már megvannak az energiabeszerzésekről, a fűtési szerződést ezután kötik meg.

A kutatásokhoz használatos gépek, a műszergépészet és a kísérletekhez használatos üvegházak olyan tényezők, melyeken nem lehet spórolni. Az állami fenntartó jövőre a korábbinál nagyobb támogatást biztosít, ezzel együtt takarékossági program bevezetését is kérte az SZBK vezetőjétől.

Ennek megfelelően egyes épületrészeken visszább vesznek a fűtésből, illetve a nyári hűtésből is.

Emellett sok más módon is takarékoskodnak: a folyosókon gyengébb lesz a világítás és alacsonyabb a fűtés hőmérséklete, továbbá az épület külső díszvilágítását is korlátozzák. A kutatásokhoz használatos hűtőszekrények hőfokát is felülvizsgálják, amelyik kutató pedig tud, az otthonról is dolgozhat.

Az SZBK saját saját napelem-erőműve várhatóan jövő márciusban kezd el áramot termelni, ami mintegy 20%-os energiamegtakarítást jelent majd.

Nagy Ferenc igazgató ugyanakkor elárulta: amitóa itt dolgozik, ilyen nehéz helyzetben még nem volt a kutatóintézet. Kiemelte ugyanakkor, hogy senkit nem kell elbocsátani és a jelenlegi kutatások közül sem kell leállítani egyet sem.

Előző sztori

Grammy-díjas zenész is bekerült a Szabadtéri új évadjába

Következő sztori

Több év börtönt kaptak, mert megvertek egy hajléktalant