Hírzóna

Nagyszabású kőolaj- és földgáz kutatásba kezd a Mol belföldön

Nagyszabású kőolaj- és földgáz kutatásba kezd a Mol belföldön

2022. november 28., hétfő
Nagyszabású kőolaj- és földgáz kutatásba kezd a Mol belföldön

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.

A Mol egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a júliusban elkezdett kutatóforrások sikerrel zárultak.

A vecsési kutat november 11-én állították működésbe, a 2 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően mára naponta 100 köbméternyi (csaknem 600 hordónyi) olaj kitermelése zajlik, amelyet naponta tartálykocsikkal, a várost elkerülve szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba. A próbatermelés a Mol 100 százalékos leánycégének, a Geoinform közreműködésével zajlik.

A Mol 2015-ben szerzett koncessziót a vecsési mezőre és egészen 2024-ig végezhet kutatásokat a területen - mondta Homonnay Ádám, hozzátéve, hogy jelenleg "információszerző rétegvizsgálat" zajlik, amelyet további vizsgálatok és fúrások követnek.

Elmondta, hogy várakozásaik szerint a készletek 15 évig biztosíthatják a kút működését, amely mintegy 30 kilométerre fekszik a legnagyobb kitermelő helytől.

A Tóalmas-1 kúton napi 160 köbméter olajat hoz felszínre a Mol.

A társaság 2023-as terveiben 40 milliárd forintot különítettek el földgáz és kőolajmezők feltárására, ebben a működtetési költségek nem szerepelnek - mondta a Mol kutatási és termelési igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.