Sport

Ma este rekorderként búcsúzik a magyar válogatottól Dzsudzsák Balázs

Ma este rekorderként búcsúzik a magyar válogatottól Dzsudzsák Balázs

2022. november 20., vasárnap
Ma este rekorderként búcsúzik a magyar válogatottól Dzsudzsák Balázs

Nagy lelkesedéssel várja válogatottbeli búcsúmérkőzését Dzsudzsák Balázs, aki vasárnap este a görögök elleni felkészülési találkozón 109. alkalommal ölti magára a címeres mezt, amivel rekorderré lép elő.

A csúcs megdöntésével a következő generációt szeretné inspirálni.


"Egy nagyon komoly tizenhárom évet zárok le. Izgatott vagyok, jó érzés itt lenni. Persze, kicsit más a keret, de a hangulat mit sem változott. Gyermeki rajongással várom a dolgot, és minden egyes pillanatát, edzést, megbeszélést, akár a hülyéskedéseket is, ki akarom élvezni" - nyilatkozott pénteken a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatóján a 35 éves futballista, aki legutóbb 2019 novemberében, Wales ellen játszott a nemzeti csapatban.

Dzsudzsák Balázs, a 109. alkalommal ölti magára a címeres mezt, amivel rekorderré lép elõ. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

"Ez a magyar válogatottról szól, arról, hogy szeretnék átadni valamit a következő generációnak. Mostantól nem a 108-at, hanem a 109-et kell megdönteni" - tette hozzá a Nyírlugosról indult Dzsudzsák, aki szerint, ha a jövőben megközelíti valaki a csúcsot, az azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak olyan alapemberei vannak, akik folyamatosan, sérülésmentesen tudják segíteni a csapatot.

Köszönetet mondott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetésének, Csányi Sándor elnöknek, Berzi Sándor alelnöknek, és Vági Márton főtitkárnak azért, hogy megteremtették annak a lehetőségét, hogy fejlődjön a magyar futball:

"Örülök, hogy egy olyan felívelő pályán van a magyar futball, amit a mi generációnk indított el"

- monda a ballábas szélső.

Újságírói kérdésre elárulta, válogatottbeli pályafutásának csúcspontja a 2016-os Európa-bajnokságon a végső győztes portugálok ellen 3-3-mal végződött csoportmérkőzésen lőtt két gólja volt:

"A saját generációnknak és az idősebb generációknak is tudtunk adni azzal, hogy kijutottunk a tornára, ahol a világ egyik legjobb csapatának sikerült két gólt lőnöm.

Szerintem ezt semmi sem überelheti" - mondta Dzsudzsák, hozzátéve, hogy a mélypont nem sokkal ezután az Andorrában elszenvedett világbajnoki selejtezős vereség volt. "Ugyanakkor ezt sem törölném ki az emlékeim közül, ugyanis a magyar labdarúgás is sokat tanult és én is ebből a kudarcból. Erősebb lettem, a csapat és a szurkolók előtt is előreléptem azzal, amikor ott kiálltam nyilatkozni a vereség után."

https://youtu.be/rvFW_0KQCQU

Dzsudzsák - aki körülbelül 600 jegyet vásárolt már a mérkőzésre, csak a szülőfalujából 210-en érkeznek majd a fővárosba - elárulta, egyelőre még nem volt arról szó, mennyit játszik vasárnap a Puskás Arénában. Mindenesetre felszabadult játékot vár a csapattól, ő maga pedig szeretne tisztes helytállással, szép eredménnyel búcsúzni, függetlenül attól, hogy esetleg a kapuba talál-e. Az MTI érdeklődésére hozzátette, a mérkőzés lefújását követően búcsúzik majd el a közönségtől. Ugyancsak újságírói kérdésre

a felvetődő negatív kritikákat illetően azt mondta, tisztában van azzal, "nincs olyan, hogy mindig süt a nap", ugyanakkor véleménye szerint 108 válogatott mérkőzést senki sem kap ajándékba.

 Dzsudzsák Balázs beszélt utódjáról, Szoboszlai Dominikról is, aki csütörtökön a Luxemburgban lejátszott felkészülési mérkőzésen a csapatkapitányi karszalagot viselte: "Illik rá ez a feladattkör, generációja legkarakteresebb játékosa, akinek szüksége van erre a lépésre ahhoz, hogy elérje, amit jósolnak neki. Próbáltam neki mindig átadni azt, amit itt tenni kell."

 Dzsudzsák 2007. július 2-án Görögországban mutatkozott be a válogatottban, most pedig a görögök ellen búcsúzik. Mint mondta, ez keretbe foglalja pályafutását a nemzeti csapatban, a közben lezajlott időszak pedig jól mutatja, milyen fejlődésen ment keresztül az együttes, amely az elején még "gyerekcipőben" járt, amit többek között az is mutat, hogy akkor átszállással utaztak a találkozóra.

https://www.youtube.com/watch?v=ZRRVIGpIrEc

A magyar-görög barátságos mérkőzés vasárnap 20.15-kor az olasz Daniele Chiffi sípjelére kezdődik a Puskás Arénában, a találkozóról a SzegedMA helyszíni tudósításban számol be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.