Hírzóna

Ismét megjelent a madárinfluenza, Csongrád-Csanád megye is érintett

Ismét megjelent a madárinfluenza, Csongrád-Csanád megye is érintett

2022. november 4., péntek
Ismét megjelent a madárinfluenza, Csongrád-Csanád megye is érintett

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta két Bács-Kiskun megyei tömőlúdtelep állatainál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok és kontaktgazdaságok felszámolása már lezajlott. A járvány ismételt megjelenése miatt új intézkedések vonatkoznak a szárnyasok technológiai mozgatására. Emellett a kiemelten kockázatos megyékben a kereskedelmi célú gazdaságokban újra kötelező zártan tartani a baromfikat - közölte a NÉBIH.

A Bács-Kiskun megyei Bugac településen található, mintegy 450 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére.

A Kiskunmajsán található 800 db-os tömőlúd-állományban ugyancsak a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Az állategészségügyi szakemberek az érintett állományok felszámolását már gyanú alapján megtették, ezenkívül a kontaktgazdaságokat is felszámolták a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A fertőzött gazdaságok körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a megfigyelési körzetet, mely utóbbi átnyúlik Csongrád-Csanád megye területére is.

Új intézkedésként Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein:

Tilos a víziszárnyas baromfik betelepítése és mozgatása. Ez alól kivételt csak az azonnali vágásra történő szállítás jelent, ilyen esetben az állatmozgatást megelőző 72 órán belül kötelező a szállítással érintett termelési egységenként 20 kloáka és 20 légcső/garat tampon beküldése a Nébih diagnosztikai laboratóriumába.

Nem víziszárnyas baromfik vágóhídra és továbbtartásra szállítását megelőzően 72 órán belül szintén kötelező a szállítással érintett termelési egységenként 20 kloáka és 20 légcső/garat tampon beküldése a Nébihbe.

Mindegyik esetben a szállításnál közreműködő szolgáltató állatorvos felelőssége, hogy a szállítás csak a kedvező laborvizsgálati eredmények birtokában valósulhasson meg.

A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző kötelező tamponvizsgálat, de mostantól ez esetben is a szállítás feltétele a kedvező eredmény rendelkezésre állása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.