Hírzóna

Horgosi lövöldözés: a migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt

Horgosi lövöldözés: a migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt

2022. november 27., vasárnap
Horgosi lövöldözés: a migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt

Az illegális migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt valamennyi érintett országban, valamennyi érintett ország polgárát fenyegeti - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. BakondiGyörgyöt kérdezték a Horgoson csütörtök este történtekkel kapcsolatban; sajtóhírek szerint fegyveres leszámolás történt két migránscsoport között a településen. A belbiztonsági főtanácsadó elmondta: videófelvételek tanúsága szerint

"felfegyverkezett, géppisztolyos migráns-csoportok randalíroztak Horgos település főutcáján",

több helyszínen lövöldöztek is, és számos sérültet kellett kórházba szállítani.

Ez kétségtelenül példátlan helyzet békeidőszakban, és nyomatékosítja azt a magyar kormányzati álláspontot, hogy a migráció súlyos belbiztonsági veszélyeket rejt valamennyi érintett országban, valamennyi érintett ország polgárát fenyegeti - fogalmazott. Emlékeztetett rá, Magyarországon is tüzet nyitott egy embercsempész egy rendőrjárőrre.

A belbiztonsági főtanácsadó megjegyezte: aki ezek után azt gondolja, hogy az érkezők menekültek, "az nagyon súlyos tévedésben van".

Az érkezők semmilyen ENSZ-okmányban rögzíttet, menekültté nyilvánítást lehetővé tevő feltételnek nem felelnek meg - mondta.

Kiemelte: alapvető lenne, hogy "békésen, személyazonosságot igazolva, a legközelebbi biztonságos országban kérjenek menekültstátuszt". "Itt erről szó sincs: okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény, ami nem képezheti alapját menekültté-nyilvánításnak" - jelentette ki.

Elmondása szerint ebben az évben több mint 250 ezren kísérelték meg a Magyarországra való erőszakos bejutást, ez a szám tavaly 108 ezer volt. Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság a szolidaritást hangsúlyozva kívánja megoldani az illegális migráció kérdését. A 2015 óta bekövetkező, a súlyosabbnál súlyosabb események nem juttatták arra a következtetésre az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy a belső biztonság érdekében, a határbiztonság garantálására határozott és egyértelmű intézkedéseket kell tenni - emelte ki.

BakondiGyörgy hangsúlyozta, a magyar kormány szerint nem kezelni kell az illegális migrációt, hanem megállítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.