Gazdaság

Feszült napok jönnek az üzemanyagpiacon, nyílt levelet kapott a Mol igazgatója

Feszült napok jönnek az üzemanyagpiacon, nyílt levelet kapott a Mol igazgatója

2022. november 18., péntek
Feszült napok jönnek az üzemanyagpiacon, nyílt levelet kapott a Mol igazgatója

Miután a Mol közölte, hogy a kiskutaknak nem szállítanak a jövő héten üzemanyagot, többen aggodalmukat fejezték ki.

Tegnap adta hírül a Mol, hogy a jövő héten nem kapnak üzemanyag-szállítmányt a kiskereskedelmi tulajdonú benzinkutak. Mostanra tovább fokozódott a helyzet: a Mol további korlátozásként bejelentette, hogy egy normál töltőoszlopon egy tranzakció keretében maximum 50 liter üzemanyagot lehet vásárolni.

A baj súlyosságát jelzi az is, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) sürgős levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint a Mol elnökének, Hernádi Zsoltnak. Előbbi levélban a Szövetség azt kéri, függesszék fel a vonatkozó szabályozást, ami arról szól, hogy az ellátásból kimaradó benzinkutakat üzemszünet hirdetésére, azaz bezárásra kényszeríti.

Azzal érvelnek, hogy az ország ellátásának biztonságát nagymértékben javítaná, hogy az egyik üzemanyagtípusból kifogyó benzinkút legalább a másik fajtákat tovább kiadhatná.

Ez az intézkedés ugyanis önmagában 258 magyart érint, többnyire családi kisvállalkozásokat, továbbá 400 benzinkutat. Ez nagyjából a magyarországi kutak 20 százalékát jelenti.

Javasolják továbbá a stratégiai tartalékok felszabadítását, továbbá a korábban hozott segítő intézkedések végrehajtásának felgyorsítását, illetve meghosszabbítását, hogy a kisbenzinkutak túlélhessenek.

A Mol a jövő heti szállítmánystopját egyrészt a Barátság kőolajvezetéket érintő incidenssel, másrészt a benzinárstop miatt kialakult helyzettel indokolta - utóbbi abból tevődik össze, hogy jóval kevesebb importtermék érkezik, miközben az üzemanyag iránti kereslet jelentősen megnőtt.

Az FBSZ szerint elfogadhatatlan, hogy ,,egy nyilvánvalóan stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg többszáz partnere ellátását", még ha kényszerből is.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége ezért arra szólította fel Hernádi Zsoltot, azonnal bírálja felül az intézkedést, mivel a Mol felelős az ellátásért, és a Mol felelőssége a karbantartás időben történő elvégzése, a stratégiai készletek visszatöltése. Ebből következően a cég felelőssége az is, amibe a vállalkozásokat és a vidéki lakosságot kényszerítik.

A Mol november 18-án, pénteken közölte, hogy átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

(via vezess.hu, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.