Krimi

Fantomdiákok után kapott százmilliókat egy szegedi alapítvány

Fantomdiákok után kapott százmilliókat egy szegedi alapítvány

2022. november 29., kedd
Fantomdiákok után kapott százmilliókat egy szegedi alapítvány

Egy civil szervezet éveken át összesen százmillió forint értékben vett igénybe oktatási normatívát nem létező diákok után. A per kedden indult a Szegedi Törvényszéken.

A több mint 36 ezer oldalnyi nyomozati irat alapján Szegeden 2001-ben hoztak létre egy alapítványt szociálisan és mentálisan hátrányos helyzetű fiatalok felkarolására. A szervezet egy középiskolát működtetett, néhány évvel később pedig már kettőt.

Azonban a vádirat szerint olyan tanulók után is igényeltek normatív támogatást, akik nem is álltak jogviszonyban egyik iskolával sem. Vagy épp beiratkoztak, de nem jártak be az órákra.

2012-től 2014-ig a szervezet mintegy 112 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek - ami azóta sem térült meg.

Az utolsó időszakban már tizenkét megyében harminc telephelye volt a két iskolának, a helyben bérelt tantermekben folyt a gimnáziumi oktatás és a többféle szakmai képzés. A vádlott tagadja bűnösségét, arra hivatkozva, hogy a normatív igénylések össszhangban álltak a tanügyi dokumentációkkal, a támgoatásokat a célnak megfelelően használták fel.

A szabálytalanságok idején az iskolákat vezető pedagógusokat, illetve az adminisztrációt készítő alkalmazottat bűnsegédként elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Három, a bűnösségét beismerő vádlottal egyességet kötött az Ügyészség, egy másik vádlott pedig elismerte bűnösségét a törvényszék előtt, és lemondott a tárgyalás jogáról.

Két pedagógus-vádlottak szemben azonban megtagadta az egyesség jóváhagyását a törvényszék, mivel a korábbi vallomásaik a bíróság előtt ellentétben állnak a bűnösséget elismerő nyilatkozatukkal.

Ők azt mondták, nem voltak tisztában a dokumentumok valótlan állításaival.

A törvényszék valamennyi vádlott esetében a tárgyalássorozatot követően hoz ítéletet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.