Politika

Energiaügyi Minisztériumot hoz létre a kormány

Energiaügyi Minisztériumot hoz létre a kormány

2022. november 22., kedd
Energiaügyi Minisztériumot hoz létre a kormány

Változtatott a kormány szerkezetén kedden a parlament: december 1-jétől létrejön az Energiaügyi Minisztérium, az építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik, jövő év január 1-jétől pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással létrejön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium - írja az MTI.

A képviselők 134 igen, 50 nem szavazattal és öt tartózkodás mellett fogadták el a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére.

Az Energiaügyi Minisztérium létrehozását a kormány azzal indokolta, hogy a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése; a brüsszeli szankciók miatt az energiaárak folyamatosan ingadoznak, ezért egységes energiairányításra van szükség.

Az új tárca - amelynek vezetésére Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök - a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre, miután november közepén lemondott a tárcát vezető Palkovics László.

Az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át. Lázár János minisztériuma új névvel Építési és Beruházási Minisztérium helyett Építési és Közlekedési Minisztériumként működik tovább december elsejétől. Január 1-jétől a minisztériumok felsorolása kiegészül a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással jön létre. Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területért. Így a minisztériumok száma 11-ről 12-re nő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.