Dzsudzsák Balázs: 108 válogatott mérkőzést senki sem kap ajándékba

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dzsudzsák Balázs nemcsak elbúcsúzik a magyar labdarúgó-válogatottól, hanem – Király Gábort megelőzve – 109. fellépésével egyedüli csúcstartóvá válik vasárnap a görögök elleni barátságos mérkőzésen.

A Debreceni VSC 35 éves szélsője a csúcs megdöntésével a következő generációt szeretné inspirálni.

Egy nagyon komoly tizenhárom évet zárok le. Izgatott vagyok, jó érzés itt lenni. Persze, kicsit más a keret, de a hangulat mit sem változott. Gyermeki rajongással várom a dolgot, és minden egyes pillanatát, edzést, megbeszélést, akár a hülyéskedéseket is, ki akarom élvezni”

– nyilatkozott pénteken a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatóján a 35 éves futballista, aki legutóbb 2019 novemberében, Wales ellen játszott a nemzeti csapatban.

“Ez a magyar válogatottról szól, arról, hogy szeretnék átadni valamit a következő generációnak. Mostantól nem a 108-at, hanem a 109-et kell megdönteni”

– tette hozzá a Nyírlugosról indult Dzsudzsák, aki szerint, ha a jövőben megközelíti valaki a csúcsot, az azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak olyan alapemberei vannak, akik folyamatosan, sérülésmentesen tudják segíteni a csapatot.

MTI/Illyés Tibor

Újságírói kérdésre elárulta, válogatottbeli pályafutásának csúcspontja a 2016-os Európa-bajnokságon a végső győztes portugálok ellen 3-3-mal végződött csoportmérkőzésen lőtt két gólja volt:

A saját generációnknak és az idősebb generációknak is tudtunk adni azzal, hogy kijutottunk a tornára, ahol a világ egyik legjobb csapatának sikerült két gólt lőnöm. Szerintem ezt semmi sem überelheti” – mondta Dzsudzsák, hozzátéve, hogy a mélypont nem sokkal ezután az Andorrában elszenvedett világbajnoki selejtezős vereség volt.

“Ugyanakkor ezt sem törölném ki az emlékeim közül, ugyanis a magyar labdarúgás is sokat tanult és én is ebből a kudarcból. Erősebb lettem, a csapat és a szurkolók előtt is előreléptem azzal, amikor ott kiálltam nyilatkozni a vereség után.”  

Dzsudzsák – aki körülbelül 600 jegyet vásárolt már a mérkőzésre, csak a szülőfalujából 210-en érkeznek majd a fővárosba – elárulta, egyelőre még nem volt arról szó, mennyit játszik vasárnap a Puskás Arénában.

Mindenesetre felszabadult játékot vár a csapattól, ő maga pedig szeretne tisztes helytállással, szép eredménnyel búcsúzni, függetlenül attól, hogy esetleg a kapuba talál-e. Az MTI érdeklődésére hozzátette, a mérkőzés lefújását követően búcsúzik majd el a közönségtől.

Ugyancsak újságírói kérdésre a felvetődő negatív kritikákat illetően azt mondta, tisztában van azzal, “nincs olyan, hogy mindig süt a nap”, ugyanakkor véleménye szerint 108 válogatott mérkőzést senki sem kap ajándékba.

Dzsudzsák 2007. július 2-án Görögországban mutatkozott be a válogatottban, most pedig a görögök ellen búcsúzik. Mint mondta, ez keretbe foglalja pályafutását a nemzeti csapatban, a közben lezajlott időszak pedig jól mutatja, milyen fejlődésen ment keresztül az együttes, amely az elején még “gyerekcipőben” járt, amit többek között az is mutat, hogy akkor átszállással utaztak a találkozóra.

A magyar-görög barátságos mérkőzés vasárnap 20.15-kor az olasz Daniele Chiffi sípjelére kezdődik a Puskás Arénában. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Megsérült az újonc
Németh András sérülés miatt pénteken este elhagyta a görögök ellen készülő magyar labdarúgó-válogatott telki edzőtáborát. A magyar szövetség közösségi oldalának közlése szerint a Genk húszéves támadója csütörtökön a luxemburgi felkészülési mérkőzésen szenvedett bokasérülést. Németh a 2-2-es találkozón mutatkozott be a felnőtt válogatottban, a cserecsatár az 57. percben váltotta Ádám Martint, és a 67. percben az ő találatával vezetett 2-1-re a magyar együttes.

Via: MTI

Előző sztori

Brutális részletek a szegedi gyilkosságról: puszta kézzel végzett feleségével a férfi

Következő sztori

Megszakadt a Szedeák Sopron elleni jó sorozata