Drasztikusan megdrágulhat a cigaretta, ha megvalósul Brüsszel terve

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió, írja a Portfolio a Financial Timesra hivatkozva. A hagyományos dohánytermékek jövedékiadó-terhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem úsznák meg az emelést.

Mint írják, az EU tovább akarja csökkenteni a dohányzók arányát és ennek a törekvésnek az egyik eszköze lenne a

Bizottság dokumentumtervezete szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázása, vagyis 3,6 euróra történő felemelése 20 szálanként.

A dokumentumot megszerző Financial Times cikke külön felhívja a figyelmet arra, hogy

EZ AZ ADÓEMELÉS JELENTŐSEN MEGDRÁGÍTANÁ A DOHÁNYZÁST A KELET-EURÓPAI UNIÓS ORSZÁGOKBAN, AHOL A CIGARETTÁK CSOMAGJA ÁTSZÁMOLVA 3 EURÓ IS LEHET.

Ez januártól tovább emelkedik: 29 500 forint ezer darabra vetítve és a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, de legalább 41 800 forint/ezer darab. Ha leegyszerűsítve számolunk, akkor jelenleg 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint. Ha viszont életbe lép az Európai Bizottság friss javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne, ami közel duplázódást jelent.

Tehát egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna.

Előző sztori

Megújul a Felsővárosi Óvoda

Következő sztori

Ismét migránsok szenvedtek súlyos autóbalestet