Közösség

Darumadarak indulnak útnak a fogyatékkal élőkért

Darumadarak indulnak útnak a fogyatékkal élőkért

2022. november 25., péntek
Darumadarak indulnak útnak a fogyatékkal élőkért

Béketurnét indítottak el a Kecskési Művelődési Házban. A mozgássérült Kiss Zoltán 1000 darumadarat hajtogatott és indított útjára.

Egy japán kislány, Sadako Sasaki története hatotta meg a budapesti születésű, jelenleg Kiszomboron élő Kiss Zoltánt, hogy középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalemberként a jelenlegi nehéz, háborús időszakban a kitartásról, szeretetről, békéről példát mutasson embertársainak 1000 darumadár hajtogatásával.

A japán hagyomány szerint ugyanis, aki 1000 darumadarat (curut) hajtogat, annak egy kívánsága teljesül.

A hirosimai atomtámadást kétévesen, csodával határos módon túlélő Sadako Sasakinál 12 éves korában leukémiát állapítottak meg. A kislány ekkor elhatározta, hogy országának hagyományai szerint, gyógyulását kérve, 1000 darab papír darumadarat hajtogat. Haláláig 644 origami daru készült el, a hiányzó, 356 darabot temetésére barátai hajtogatták.

Kiss Zolit az origami rejtelmeivel 16 esztendős korában Pásztor Zoltán ismertette meg. A japán papírtechnikát gyorsan megkedvelte, Sadako Sasaki története pedig nagyon meghatotta. Ezért gondolta, hogy a japán mitológiában megjelenő, 1000 esztendeig élő darumadár - amely a távolkeleti országban a becsület, a hűség és a béke jelképe – 1000 darabját meghajtogatja. A Nem Adom Fel Alapítvány felkarolásában pénteken útnak is indult az 1000 db origami-darumadár, ami 10 magyarországi városba fog eljutni.

A béke zarándoklat – többek között – olyan városokat érint, mint Debrecen, Miskolc, Sátoraljaújhely, Budapest, Győr, Pécs. A turné résztvevői 2022. december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján érkeznek vissza Szegedre, a Dóm térre.

A felhíváshoz a Fekete István Általános Iskola is csatlakozott, melynek tanulói osztályonként 10-10 darabot kaptak a darumadarakból. A két alapítvány küldetésének fő támogatója Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője, aki az esten azt mondta, nagyszerű célokat tűzött ki a két alapítvány, a szeretetet és a toleranciát hirdetik, amelyre most különösen nagy szüksége van a világnak.

Borítókép: Mihálffy Béla Facebook-oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.