Az Állami Számvevőszék vizsgálja a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást

Meg akarják ismerni a közpénzekkel való gazdálkodás mélységeit, a hatékonyságot is górcső alá fogják venni – erről is beszélt a Mandinernek az Állami Számvevőszék vezetője.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke a szervezet megújulásával kapcsolatban elmondta, az a cél, hogy az ország legjobb szakértői dolgozzanak náluk, ehhez a megfelelő működési struktúrát is kidolgozták. Külön igazgatóság foglalkozik az önkormányzatokkal, a központi költségvetéssel vagy az állami vagyongazdálkodással. „A vezetők dolga lesz intenzív kapcsolatot kialakítani az ellenőrzött szektorokkal, hogy minél többet tudjunk segíteni” – hangsúlyozta az elnök.

A kampány­pénzek elköltésének ellenőrzése még zajlik. A Márki-Zay Péter nevével fémjelzett

Mindenki Magyar­országa Mozgalomnak juttatott, többmilliárdos amerikai támogatás esetében meg kell nézni, hogy a Márki-Zay és szervezete által a választást megelőzően folytatott tevékenység mennyiben tekinthető a hatpárti együttműködésnek juttatott kvázi támogatásnak, hiszen mégiscsak nekik, sőt velük közösen kampányoltak

– magyarázta a lapnak adott interjúban az ÁSZ elnöke. 

Windisch László hozzátette, „azt is tisztázni kell, pusztán egy elismerő nyilatkozat elmulasztása mint esetleges jogi trükk jogi értelemben elegendő-e ahhoz, hogy ne pártként tekintsünk az egyébként minden más vonatkozásban pártnak tűnő, pártként cselekvő, frakció­alakítást belengető, képviselőjelöltek mellett agitáló mozgalomra. Ha nem, úgy kénytelenek vagyunk a pártokra és a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályozást, illetve korlátozásokat Márki-Zayék szervezetére is érvényesnek tekinteni. Nem akarok prejudikálni, az eljárás folyamatban van.”

A teljes interjút itt olvashatja el.

Előző sztori

A REÖK Kézműves Cukrászda mákos bejglijét választották az év legjobbjának

Következő sztori

Nagyköveti rangot kapott Gyurta Dániel