Politika

A Századvég szerint a magyarok elutasítják Brüsszel tervét

A Századvég szerint a magyarok elutasítják Brüsszel tervét

2022. november 8., kedd
A Századvég szerint a magyarok elutasítják Brüsszel tervét

A magyar közvélemény elutasítja Brüsszel tervét Ukrajna finanszírozásáról - írta a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-hez.

Mint írják, Ursula von der Leyen és Olaf Scholz egy 21. századi Marshall-tervet fogalmaztak meg nemrégiben. Ebben úgy fogalmaznak, az Európai Unió nagyszabású támogatási programot indítana Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. Hozzátették: Ursula von der Leyen és Olaf Scholz hangsúlyozták, hogy többgenerációs feladatról van szó, amelynek már most neki kell kezdeni.

A Századvég azt mérte fel, mit gondol a magyar lakosság az Ukrajnát érintő pénzügyi és katonai segítségnyújtás formáiról.

Az adatok alapján pedig kijelenthető, hogy a közvélemény elvárásai nem találkoznak a brüsszeli vezetők elképzeléseivel: a magyarok 53 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió és tagországai finanszírozzák Ukrajna helyreállítását.

Ehhez hasonlóan a megkérdezettek több mint kétharmada - 69 százaléka - nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagállamai finanszírozzák a háború alatt az ukrán nyugdíjakat és szociális ellátást, továbbá több mint háromnegyedük - 79 százalékuk - nem támogatja, hogy a fegyveres konfliktus tartama alatt az ukrán fizetéseket európai pénzekből fedezzék.

Hozzátették: a válaszadók 78 százaléka ellenzi az ukrán haderő európai uniós kiképzését - szemben az augusztusban mért 77 százalékkal -, valamint 81 százalékuk nem támogatja, hogy az Európai Unió és tagjai fegyvert vásároljanak Ukrajnának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.