Varga Mihály: elkerülhető a recesszió, de a jövő év nagyon nehéz lesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pénzügyminiszter szerint a hazai gazdaság középtávú kilátásai nem annyira vészesek, ugyanakkor a jövő évben mindössze 1 százalékos növekedéssel kell számolni.

Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján videóüzenetben beszélt Varga Mihály, aki elmondta: a kormány 2010-es rendkívül nehéz gazdasági helyzete után a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt, és ennek 2019-re meglett az eredménye. Azonban most a háború miatt bonyolultabb a helyzet.

Bár Magyarország fizikailag közel van a háborúhoz, a magyar gazdaság középtávú kilátásai nem annyira rosszak – véli a pénzügyminiszter. Arról si beszélt, hogy a költségvetési egyensúly érdekében 5,9-ről 4,9 százalékra csökkentették az idei hiánycélt, elhalasztották a beruházások jelentős részét, és takarékos gazdálkodást rendeltek el a költségvetési szerveknél.

Az államadósság a pandémia kezdetére a több mint 80 százalékról 65 százalékra mérséklődött.

A növekedési kilátásokról Varga Mihály azt mondta: a végső cél a gazdasági növekedés megőrzése. A kormány jövőre 1 százalék körüli bővülésre számít, 2023–2024 környékén pedig visszatérhetünk a dinamikusabb növekedéshez.

Ugyanis, bár állítása szerint a jövő év lesz a legnehezebb, a recesszió jó eséllyel elkerülhető.

(via Index)

Előző sztori

Orbán Viktor: nem engedjük, hogy semmibe vegyék Magyarország érdekeit!

Következő sztori

Kiderült, hol temették el a Mikulást