Hírzóna

Újra tömegével dolgozhatnak otthonról

Újra tömegével dolgozhatnak otthonról

2022. október 11., kedd
Újra tömegével dolgozhatnak otthonról

A megugró rezsiköltségek miatt nem mindegy, hogy lakossági piaci vagy piaci árat kell fizetnie a cégeknek illetve munkavállalóknak. Emiatt újra nagyon sokan dolgozhatnak távmunkában.

A Magyar Távmunka Szövetség arra számít, hogy a távmunkában dolgozók létszáma ismét a koronavírus-járvány alatti arányra, azaz a mostani szám ötszörösére emelkedhet. Erre a cégek spórolási szándéka a magyarázat.

Forgács Tamás, a Szövetség elnöke szerint a Covid-járvány óta folyamatosan változik azoknak a száma, akik távmunkában dolgoznak, ugyanakkor a munkavállalói oldalon változatlanul erős a home office iránti igény.

Mint mondta, egyre több cégnél is munkakörben lett igény a teljes vagy részleges home-office lehetősége - enélkül sokszor gyakorlatilag nem találnak új jelentkezőt a betöltendő álláshelyekre.

A régi dolgozókat sem könnyű visszaterelni az irodába, hiszen időközben megtapasztalták az otthoni munka előnyeit - és persze annak hátrányait is. Például szabályozásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy mikor érhető el a munkavállaló, mikor tud lekapcsolódni a pihenés érdekében, illetve hogyan kontrollálható anélkül, hogy állandó megfigyelés alatt érezné magát.

Magyar Távmunka Szövetség elnöke szerint több mint egymillió munkavállalót érinthet a jelenlegi helyzet. Közülük csaknem minden negyedik ember tartósan számíthat az otthoni munkavégzés lehetőségére, tehát akár 400 ezer ember is átválthat home office-ra.A cégek ugyanis piaci áron fűtik ki az irodákat, emellett pedig az áramért is piaci árat kell fizetniük, ezért a munkavállalók home office-ba küldése logikus lépés lenne a munkáltatók részéről. Ráadásul azotthoni rezsiszámlához a cégek a minimálbér 10 százalékáig adómentesen hozzájárulhatnak.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.