Közélet

Rendkívüli, 4,5 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány

Rendkívüli, 4,5 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány

2022. október 6., csütörtök
Rendkívüli, 4,5 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány

4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj - derült ki a szerdai Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből. Az emelés januártól visszamenőlegesen jár, azoknak pedig, akik 2022-től jogosultak nyugellátásra, novembertől folyósítják a magasabb összegű járadékot – szúrta ki a HVG.

Az emelés megfelel annak a rendelkezésnek, hogy ha az infláció magasabb annál az értéknél, amely a nyugdíjemelés alapja, akkor az államnak visszamenőlegesen korrigálnia kell az emelést, méghozzá a január-augusztusi inflációs adat figyelembevételével.

Mivel az 5 százalékos év eleji emeléshez képest 3,9 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés már történt ebben az évben, a Portfolio számítása szerint a kormánynak 1,8 százalékos újbóli emelést kellett volna megállapítania, ehhez képest jóval többet kapnak a nyugdíjasok. Ezt magyarázhatja az, hogy az év végén mindenki a korábbiaknál is magasabb, 20 százalék körüli szinten várja a fogyasztói árak emelkedésének tetőzését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.