Közélet

Orbán Viktor: új ársapkás termékek jöhetnek

Orbán Viktor: új ársapkás termékek jöhetnek

2022. október 28., péntek
Orbán Viktor: új ársapkás termékek jöhetnek

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy erősödnek az ukrajnai tűzszünet és béketárgyalások melletti hangok Európában.

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elmondta: a múlt heti uniós csúcson "mindenki idegesebb volt a szokásosnál", hiszen minden országban tovább nő a feszültség. Úgy értékelt, hogy a józan ész előbb-utóbb teret nyer, márpedig egy háborúnak úgy lehet véget vetni, ha megegyeznek a szembenálló felek.

A háború végigvitele ugyanis azt jelentené, hogy még évekig tart a küzdelem.

Jelezte, hogy három nagy kiadás körvonalazódik, amelyet a háborút támogató Nyugatnak állnia kell: a háború mellett az újjáépítés költsége, amelynél "beláthatatlanul nagy számok" hangzanak el, ehhez jönnek még az Ukrajna működéséhez szükséges pénzek, hiszen a szomszédos ország már a háború előtt sem tudott annyi pénzt előállítani, "amennyibe az ukrán nép élete kerül".

"Mi ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben önállóan, mint ha másokra várnánk" - indokolta a kormányfő, hogy Magyarország miért nem vesz részt a közös uniós vásárlásban. Az ország csak rosszul járna azzal, ha bekapcsolódna a közös folyamatba, így azt támogatta, hogy a részvétel önkéntes legyen - fejtette ki. Az uniós szolidaritási mechanizmus tervét is bírálta, ugyanis mint mondta, az ország nem támogatja annak kötelezővé tételét, hogy miután az ország megoldotta az egész éves gázellátását, át kelljen adnia gázt azon országoknak, amelyek erre nem voltak képesek, mert támogatták az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Kijelentette, a magas árak mögött jelentős részben a szankciók állnak.

Közölte, hogy a kormány a következő hetekben várhatóan újabb termékekkel bővíti a központilag maximált árú termékek listáját. Beszámolt arról is, hogy a cégek számára rendelkezésre álló hitelek kamatát megállítják 7,7-8 százalék körül. Ennek költségeit a bankoknak kell majd kifizetniük. Hangsúlyozta: nem jó dolog, amikor be kell avatkozni a gazdaság bonyolult rendszerébe, de bizonyos krízishelyzetek ezt indokolják.

Álláspontja szerint a nemzeti konzultáció azért is fontos, hogy mindenki rájöjjön: mindenki veszélyben van.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.