Politika

Magyarország feladata a felelősségvállalás, a diaszpórában élő magyaroké pedig magyarságuk megőrzése

Magyarország feladata a felelősségvállalás, a diaszpórában élő magyaroké pedig magyarságuk megőrzése

2022. október 31., hétfő
Magyarország feladata a felelősségvállalás, a diaszpórában élő magyaroké pedig magyarságuk megőrzése

A diaszpórában élők és az anyaország összetartozása felelősség is mindkét fél számára - hangsúlyozta a köztársasági elnök helyi idő szerint vasárnap Torontóban, az Első Magyar Református Egyház új templomának és közösségi központjának megnyitóján.

Novák Katalin

köldökzsinórhoz hasonlította a határon túl élő magyarok és az anyaország kapcsolatát, amely "lelki, szellemi és kulturális" értelemben fűzi a határon kívül élő magyarokat az anyaországhoz,

ami akkor is megmarad, ha fizikai értelemben távol kerül egymástól a közösség és anyaország. Ez a fajta köldökzsinór táplál, életet ad és "végérvényesen összeköt bennünket, szétszakíthatatlan módon" - fogalmazott az államfő. Kiemelte a nevében is így létező Köldökzsinór programot, amelynek lehetőségével már több mint 43 ezer, határon kívül született gyermek szülei éltek.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a diaszpóraközösségek, valamint az anyaország közötti összetartozás feladatot is ró mindkét félre. Kifejtette, hogy

az anyaország számára a feladatot a többi között az odafigyelés és felelősségviselés jelenti, amit az alaptörvény is kimond.

Ugyanakkor a külföldön élő közösségekre is felelősséget ró az összetartozás - mutatott rá a köztársasági elnök, aki köszönetet mondott a kanadai magyaroknak azért, hogy úgy élnek ott, hogy arra az anyaország és az az állam is büszke lehet, amelyben laknak.

A kanadai magyar közösség tagjainak felelősségi körébe sorolta, hogy megőrizzék magyarságukat, nyelvüket, amire példa a most megnyílt Magyar Diaszpóra Missziós Központ. Novák Katalin

a külföldi magyarok feladataként említette azt is, hogy felelősséget érezzenek a kárpát-medencei magyarok iránt.

Akik rászorulnak - akár Magyarországon belül, akár az elszakított országrészekben -, várják a segítséget. Megjegyezte, hogy erre számtalan jó példa létezik, és kiemelte, hogy a kanadai magyarok az ukrajnai háború kitörését követően a kárpátaljai magyarok segítségére siettek.

REFORMÁTUS TEMPLOMOT SZENTELTEK TORONTÓBAN

A diaszpóraközponthoz kapcsolódó református templomot Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szentelte fel a reformáció emléknapjának előestéjén. Az egyházi vezető az ünnepi istentiszteleten arra a bátorságra hívta fel a hívek figyelmét, amely az újrakezdéshez szükséges. A Torontói Első Magyar Református Egyház gyülekezete 2019 januárjában költözött ki korábbi templomából, és most vehette birtokba az új templomot, amely egy épületben kapott helyet a diaszpóraközponttal, amelyben gyülekezeti termek, közösségi helyiségek is várják a gyülekezet, valamint a torontói magyar közösség tagjait. Vass Zoltán lelkipásztor a templom felszentelése után a közmédiának adott interjúban arra mutatott rá: rengeteg munka és támogatás kellett ahhoz, hogy a központ és a templom elkészülhessen. Hozzátette, nagy reménységük, hogy az új helyen sikerül egy kis magyar szigetet kialakítani. A Magyar Diaszpóra Missziós Központ és a templom kialakítását a magyar állam támogatta, ebben közreműködött a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.