Lázár János: Hódmezővásárhely és Szeged tíz éven belül ikervárossá válik

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.


Az ország első tram-train rendszerének köszönhetően tíz éven belül ikervárossá válhat Szeged és Hódmezővásárhely

– mondta az építési és beruházási miniszter kedden az MTI-nek.

Lázár János azt mondta: a beruházás mintaprojektnek is tekinthető. A fideszes politikus, a hódmezővásárhelyi-makói térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy lényegében véget ért a vasútvillamos fejlesztése Szeged és Hódmezővásárhely között. Ezzel lezártnak tekinti a beruházásért felelős kormánybiztosi munkáját, az üzemeltetést a jövőben a MÁV Start Zrt. végzi – tette hozzá.

A politikus az első tervek megszületésétől a megvalósításig tizenöt éven át tartó projektről kifejtette:

közlekedéstörténeti, valamint gazdaság- és területfejlesztési jelentősége is van.

Nemcsak az ország első vasútvillamos-rendszere épült ugyanis ki a két Csongrád-Csanád megyei település között, de száz év óta ez az első olyan beruházás, amely során villamosvonal létesült olyan városban, ahol korábban nem volt – jelezte.

NEM KÉRDÉS A TRAM-TRAIN SIKERE

Lázár János kiemelte, hogy a vasútvillamos sikerességét a kihasználtsága igazolja, az augusztusban fizetőssé váló szolgáltatás iránt ugyanis nem csökkent, hanem nőtt az érdeklődés: az első két és fél hónap tapasztalatai alapján átlagosan 160 ezer alkalommal veszik igében az utasok a szerelvényeket havonta, így rövidesen sűríteni kell majd a járatokat.

A fejlesztés gazdaság- és területfejlesztési jelentőségéről szólva hangsúlyozta: a két település között naponta 10-15 ezer ember ingázik. A korszerű és modern közlekedési kapcsolatnak köszönhetően

Hódmezővásárhely és Szeged tíz éven belül ikervárossá válik,

ami előnyös mindkét településnek, de az egész Dél-Alföldnek is, hiszen értékesebbé és vonzóbbá teszi a térséget a munkahelyteremtő tőke számára – fogalmazott.

Lázár János szerint a vasútvillamos hatalmas fejlődést hoz a hódmezővásárhelyiek életszínvonalában, hiszen az itt élők úgy kapnak hozzáférést a megyeszékhely oktatási, kulturális, egészségügyi, közigazgatási, sport- és szabadidős szolgáltatásaihoz vagy munkaerőpiacához, hogy közben nem kell elköltözniük szülővárosukból. Ezzel azt a világszerte jellemző tendenciát is ellensúlyozni lehet, hogy a vidéki kisvárosok, falvak egyre nehezebben tudják megtartani a polgáraikat, a nagyvárosok elszívják a lakosságot, különösen a fiataloka – fejtette kit. A beruházás – folytatta – mintaprojektnek is tekinthető, hiszen az itt megszülető tapasztalatok alapján más hazai viszonylatokban is felmerülhet vasútvillamos-kapcsolat kiépítése.

Előző sztori

Elhunyt Dr. Varga Tibor, az SZTE orvosprofesszora

Következő sztori

Egy korszak vége: elbontották a Mars tér ikonikus hamburgerezőjét