Közélet

Kupecki Nóra: a legfontosabb, hogy ami offline tilos, az online is tilos legyen

Kupecki Nóra: a legfontosabb, hogy ami offline tilos, az online is tilos legyen

2022. október 6., csütörtök
Kupecki Nóra: a legfontosabb, hogy ami offline tilos, az online is tilos legyen

Az új kormányzati ciklusban az Igazságügyi Minisztériumhoz került a fogyasztóvédelem szakmai irányítása. A területtel kapcsolatos új feladatokról beszélt hírportálunknak Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

– A júniusban megjelent fogyasztóvédelmi politikáról szóló kormányhatározat alapján a következő négy év fogyasztóvédelmi irányát négy pillérre alapozva alakítjuk át, melyben a magyar emberek és családok érdekeinek képviselete kiemelt feladatunk lesz – kezdte gondolatait Kupecki Nóra a digitális fogyasztóvédelem, melynek lényegét úgy lehetne röviden összefoglalni, hogy ”ami offline tilos, az online is tilos legyen.” Többszöri példaként hozta fel ennek kapcsán, hogy sem egy online vásárolt termék minőségével, sem pedig azzal ne verhessék át az online térben a fogyasztókat, hogy a webshop valódinak álcázza magát.

A SzegedMa Hírportál kérdésére a helyettes államtitkár számos megelőző lépést is ajánlott a fogyasztóknak, melyek megkönnyítik az esetleges igényérvényesítést. Többek között azt is hangsúlyozta, hogy minden esetben őrizzük meg a vásárlás után a blokkot és a fizetési bizonylatokat, illetve, hogy vásárlás előtt győződjünk meg az online webáruház hitelességéről.

Kupecki Nóra szerint azt is érdemes figyelni, hogy a kereskedő tájékoztat-e a jogorvoslati lehetőségekről és annak felmerülő költségeiről.

A fogyasztói tudatosság jegyében fontos eloszlatni az olyan fogyasztói tévhiteket, mint a pénztártól való távozás utáni reklamáció tilalma, amely a közhiedelemmel ellentétben megilleti a fogyasztót, úgy, mint az akciós termékek kicserélésének joga.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy szerinte fontos lépéseket tett az Európai Unió az elmúlt időszakban az adat- és fogyasztóvédelem tökéletesítése céljából. Ilyen előremutató döntés volt a napokban, hogy 2024-től egységes szabványa lesz a mobilkészülékek töltőjének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.