Politika

Kivásárolná magát a válságból Németország

Kivásárolná magát a válságból Németország

2022. október 22., szombat
Kivásárolná magát a válságból Németország

A német kormánybrutális hitelfelvétellel próbálja maximalizálnia teljesen elszabadult energiaárakat.

Ezt néhány hete jelentette be Olaf Scholz kormánya, mondván, hogy ezzel akarja magát kivásárolni az energiaválságból. A 200 milliárdos hitel ötlete nagy felháborodást váltott ki, ami a pénteki EU-csúcsra sem csitult.

Ugyan Magyarország mentesül a gázársapka és a közös uniós gázvásárlás alól - már ha azt megszavazzák -, a kisebbik gondja volt az EP-nek, hogy Magyarország nem kér a két intézkedésből.

A német kancellár ugyanis különutas megoldást képzel el, és a gázársapkáról lényegében hallani sem akar.

A közös gázbeszerzés terve ugyanis éppen szembe menne Németország önmegmentő, 200 milliárd eurós csomagjával, mivel az egy befektetői kartelt feltételezne, ami megakadályozná, hogy a tagországok külön vásárlásba kezdjenek, vagyis ráígérjenek a másik által ígért árra, ezzel jutva előnyhöz. Végleges döntés még nem született, azonban az EU terve egyértelműen a Scholz-kormány tervére akar válasz lenni, amely aggodalommal tölti el a parlamentet.

A német kancellár azonban úgy tűnik, nem akar hárítani: kitart az ötlete mellett, miközben azt teszi hozzá, a pénz két évre oszlik el, ezért teljesen arányban van más országok, például Franciaország vagy Spanyolország hasonló intézkedéseivel. A gázárral kapcsolatban pedig szerinte nem az Uniós országokkal, hanem a barátinak nevezhető, de a gázt horribilis áron szállító országokkal kell. Itt egyértelműen az USA-ra ésNorvégiára célzott elsősorban,hozzátéve, hogy minél több globális gázexportőrrel minél hamarabb fel kellene venni a kapcsolatot.

Hozzátette: szerinte hitelfelvétel helyett az EU koronavírus-alapjában ragadt pénzeket kellene felhasználni a bajba került országok megsegítésére.

A tárgyaláson mindenesetre Scholz zárkózott el legjobban a javaslatok elől, Macron francia elnök epésen meg is jegyezte:sem Európának, sem Németországnak nem jó, ha Berlin elszigeteli magát.

Scholz azt is kiemelte: reméli, hogy az energiaminiszterek megoldást találnak, különben kezdhetik előröl a tárgyalásokat. A kancellárt sokan támadták: Lettország például protekcionizmussal vádolta meg a jelenlegi német gazdaságpolitikát, amelyet le kell győzni.

A tárgyaláson végül nem született döntés, a következő lépésben az energiaügyi miniszterek ülnek össze, jövő hét kedden.

(via Mandiner)
Borítókép: Michael Kappeler/ dpa-Pool / AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.