Gazdaság

Kiterjesztik a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra, maradnak a családtámogatások

Kiterjesztik a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra, maradnak a családtámogatások

2022. október 22., szombat
Kiterjesztik a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra, maradnak a családtámogatások

Visszamenőlegesen 7,77%-on rögzítik a kamatstopot a kis- és középvállalkozások számára is, valamint a SZÉP-kártyákat is meghosszabbítják.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón arról számolt be: november 15-től kamatstopot élvezhetnek a kis- és középvállalkozások is. Ennek értelmében az eddigi, 16,69 százalékos kamatlábat 7,77 százalékra veszik vissza. Az intézkedés több mint 60 ezer vállalkozást érint

A miniszter arról is beszámolt, hogy meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramját, ugyanakkor annak a 3,5 százalékos kamatlábát januártól 5 százalékosra emelik. A kamatstop november 15-től automatikus lép életbe. Ezen kívül a gyármentő program is elindul.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy újra kell gondolni a bankadót.

Ennek a célja az lenne, hogy aki hitelt fizet, annak kevesebb adót kellene fizetnie.

Mentesülünk két fontos Uniós döntés alól

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki EU-csúcs eredményeiről is beszámolt. Mint ismeretes, Magyarország előnyösen jött ki a tárgyalásokból, mivel mentességet kapott a gázárstopra vonatkozóan. Ellenkező esetben ugyanis az a veszély fenyegetne, hogy nem jut elég gázhoz az ország.

A miniszter hozzátette, őszintén reméli, hogy az Unió döntései előnyökkel járnak majd - és abban is bízik, hogy ebben az esetben Magyarország is élvezheti azokat.

Jövő évre egy számjegyű lehet az infláció

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azzal számol, hogy az infláció a jövő év elejére fokozatosan megáll 2023 végére egy számjegyűre csökkenhet. Kiemelte, ezt a célt szolgálják az árstopok is. Hozzátette, az ársapkákat ugyan nem tartja jó ötletnek, de úgy véli, a jelenlegi helyzet megköveteli.

A miniszter azt is hozzátette, hogy mindezekkel az intézkedésekkel és a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig való megtartásával a cél a családok védelme. Hozzátette, szerinte a munkavállalóknak jó esélye van most béremelést kiharcolni.

Gulyás Gergely arról is beszélt, jövőre sem nyúlnak hozzá a támogatási rendszerekhez, ugyanakkor megvizsgálják, hogy melyik támogatási forma milyen mértékben járul hozzá a gyermekvállalási kedv javulásához. A miniszter azt is leszögezte, a jövőben sem kívánnak spórolni a családtámogatásokkal, az otthonfelújítási támogatás jövőjéről pedig még ebben a hónapban döntés születik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.